IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие остава без промяна през октомври

Намалява песимизмът за икономическата ситуация през следващата година, но очакванията на българите са за ръст на безработицата

12:47 | 06.11.15 г.
Потребителското доверие остава без промяна през октомври

Доверието на българските потребители остава през октомври на същото ниво, каквото е било и през юли. Това показват актуалните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Данните от анкетата, проведена сред над 12 хил. потребители в страната, показват, че има известна положителна промяна във финансовото състояние на населението. Общата оценка за бюджета на домакинствата се повишава с 1,1 пункта спрямо оценката за юли, като подобряването на семейните финанси засяга повече живеещите в градовете, отколкото тези в селата. Живеещите на село обаче са по-оптимистично настроени спрямо градското население и смятат, че положителната промяна ще продължи и в следващата година.

Що се отнася до общата икономическа ситуация за последната година, а също и за очакванията за следващата, анкетираните показват по-слаб песимизъм спрямо предходното проучване, проведено преди три месеца. Така показателят за икономическата ситуация за последната година се увеличава с 3,1 пункта, докато този за очакванията – с 2,5 пункта.

Българските потребители смятат, че през последната година е имало покачване на цените в икономиката, посочват от НСИ, но темпът на покачване е бил по-слаб. Инфлационните нагласи на населението се запазват без промяна и за следващия едногодишен период.

Потребителите смятат още и че безработицата у нас ще продължи да се увеличава.

Последната анкета показва също, че населението не е склонно да харчи за предмети за дълготрайна употреба, като те са все по-малко склонни да купят жилище или вила. В същото време обаче покупката на кола през следващата година влиза в плановете на по-голяма част от населението, сравнено с нагласите отпреди три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още