IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предложи бизнесът да наблюдава отблизо държавните енергийни компании

Работодателите са категорични, че цената на тока може да се намали незабавно

11:38 | 16.09.15 г.
Правителството предложи бизнесът да наблюдава отблизо държавните енергийни компании

Работодателите да участват със свои представители в бордовете на държавните дружества – това е решено днес на срещата на работодатели с  премиера Бойко Борисов по повод увеличената цена на тока и планирания протест на бизнеса на 30 септември.

„Усилията ни са свързани с повече прозрачност в енергетиката“, разясни след срещата вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му идеята е „бизнесът да бъде вкаран там, където се образува цената на тока“.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев така ще се постигне по-добър контрол върху разходите на държавните енергийни компании.

По думите на Добрев на днешната среща е взето друго важно решение - да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК.

Бизнесът е категоричен, че цената на тока може да се намали незабавно. Васил Велев от АИКБ заяви, че към 1 ноември за това ще има много повече възможности. Работодателите продължават да настояват за оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов. Това обаче не е обсъждано в парламента, уточни Делян Добрев.

На срещата е коментиран публичен регистър на собствеността на всички производства, които ползват преференциални цени, както и мораториум за нови преференции при производството на ток.

Обсъждани са и законови промени, според които, ако има констатирани нарушения на производител с преференции, те ще се отнемат.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отбеляза, че работна група с председател Томислав Дончев, която включва министрите Теменужка Петкова, Владислав Горанов, Делян Добрев и представители на индустрията, ще изработи пътна карта за реформи в енергетиката, предаде БТА.

В крайна сметка се очаква представители на бизнеса да има в парламентарната комисия, която следи работата на КЕВР, както и във всички бордове на държавната енергетика - НЕК, мините, АЕЦ, с цел засилване на контрола. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала в тези съвети на директорите, обеща Домусчиев.

Работодателите продължават да държат на идеята си да предоставят на прокурор сигналите, касаещи договорите за така наречените "американски централи" и сигнали за злоупотреби във ВЕИ-сектора, каза още Домусчиев.

Цветан Симеонов от БТПП  допълни, че въпреки конструктивните разговори тези дни проблемът с увеличението на цената на електроенергията е много сериозен.

Предвижда се среща на работодателите с КЗК, заради подозирани договорки между производителите на електроенергия.

Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното до момента увеличение, допълни Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още