IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Право на дългосрочни визи ще имат търговци, наели 10 души на пълно работно време

Проект за изменение на Закона за чужденците затяга правилата за издаване на визи за дългосрочно пребиваване в България на основание търговска дейност

11:34 | 12.10.15 г.
Право на дългосрочни визи ще имат търговци, наели 10 души на пълно работно време

Проект за промени в Закона за чужденците затяга правилата за издаване на визи за дългосрочно пребиваване в България на основание търговска дейност в страната. Проектът е подготвен от външно министерство и е публикуван за обществено обсъждане.

Въвежда се изискване разкритите в резултат на търговската дейност 10 работни места да са на пълно работно време. И още едно условие - в резултат на тази дейност през предходната календарна година да са били заплатени не по-малко от 250 000 лв. държавни вземания. Това изискване ще важи за всеки съдружник поотделно.

Сходни, по-строги изисквания се въвеждат и за лицата, които кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване като представители на чуждестранни търговски дружества. По този начин се намалява възможността от злоупотреба с правата, които законът дава на чужденците, желаещи да се установят трайно в страната, се казва в доклад на министъра на външните работи Даниел Митов.

Лица, които пребивават в България по силата на установен безвизов режим, ще могат да кандидатстват за виза за дългосрочно пребиваване, без да напускат страната, предвижда проектът.

Предложени са промени при обжалването на отказите за издаване на визи. Те ще могат да се обжалват пред съда само относно тяхната законосъобразност.

Създава се отново законова възможност, премахната през 2013 г., за продължаване на срока на пребиваване на чужденец, който вече е на територията на страната, но не може да я напусне поради причини, за които той не носи отговорност.

Допълнени са текстове, засягащи статута на пребиваване на лица, които са членове на персонала на дипломатическо или консулско представителство, или на представителство на международна организация, както и на членовете на техните семейства. Чрез тези промени ще се даде възможност на съпругите или съпрузите на членове на дипломатическия персонал да получават същите карти, както дипломатите, каквато възможност не съществува след изменението на ЗЧРБ през 2013 г.

Прецизирани са някои от често използваните определения като „държавен интерес” и „хуманитарни причини”.

В преходните и заключителни разпоредби на закона са предвидени и промени в Закона за българските лични документи, също и в Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на ЕС и членовете на техните семейства. По-детайлно са уредени случаите, при които се издават временни паспорти на български граждани и временни документи за пътуване на граждани на ЕС, както и се създава по-детайлна уредба по отношение даването на личен номер на чужденците.

Сега действащият Закон за чужденците в Република България е влязъл в сила през 1998 г. и е претърпял над 20 изменения и допълнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още