IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагаме на Русия съвместни производства в областта на корабостроенето

Страната ни е заинтересована българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях с руската страна

16:43 | 16.06.16 г. 1
Предлагаме на Русия съвместни производства в областта на корабостроенето

Организиране на съвместни българо-руски производства в областта на корабостроенето и на високотехнологични изделия, които да се реализират на пазарите в Русия, Европейския съюз (ЕС) и в трети страни. Това е предложил министърът на икономиката Божидар Лукарски на срещна с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров.

Разговорът между двамата министри се е състоял в рамките на 20-я юбилеен Петербургски международен икономически форум, който се провежда от 16 до 18 юни в Санкт Петербург, съобщават от Министерството на икономиката.

"Готови сме да окажем съдействие за организиране на съвместни производства", уверява Лукарски.

По-конкретно икономическият министър е предложил съвместно производство на морски съдове и плаващи платформи. Страната ни е заинтересована българските корабостроители да произвеждат плавателни съдове и оборудване за тях, както и да извършват ремонти на съдове и плаващи платформи с руската страна.

Лукарски е поставил и въпроса за възстановяване на кооперираното производство на двигателни мостове за „Камаз“ в България.

Българският икономически министър е изтъкнал и необходимостта от по-пълноценно използване на възможностите на българския Център на промишлеността в Москва, чрез който могат да бъдат организирани повече съвместни бизнес форуми и участия в изложения.

Двамата министри са се съгласили, че едно от перспективните направления за развитието на двустранното сътрудничество с Русия е това на регионално ниво. Обсъдени са били и начините за изпълнение на споразумението за взаимна търговия между субекти на Руската федерация по региони и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още