IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвижда се нов вид финансова помощ за децата с трайни увреждания

Размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането, предлага правителството

16:09 | 13.09.16 г.
Предвижда се нов вид финансова помощ за децата с трайни увреждания

Министерството на труда и социалната политика ще подготви законодателни промени, с които да се въведе нов вид помощ за децата с трайни увреждания. Това реши правителството на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Предвижда се размерът на помощта да бъде диференциран в зависимост от степента на увреждането.

Децата с най-висока степен на увреждане (90% и над 90%) ще получават 930 лева месечно, което включва и помощта за асистентски услуги. Семействата ще решават дали да наемат личен асистент или те самостоятелно да се грижат за децата си.

Помощта за децата с увреждане от 70% до 90% ще бъде 450 лева, а за децата с увреждане със степен между 50% и 70% ще бъде 350 лева на месец.

Средствата ще се дават независимо от доходите на семействата, като родителите сами ще избират как да ги управляват.

С новата мярка ще бъдат подпомогнати над 26 хиляди деца.

Необходимите финансови средства за осигуряване на новия вид помощ са в размер на над 161 млн. лв., като допълнителните за 2017 г. са в размер на близо 50 млн. лв. годишно.

Утре, на 14-ти септември от 11.00 часа родителите на деца с увреждания излизат на трети национален протест пред Народното събрание за правата на хората с увреждания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още