IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасочването на частните партиди към НОИ е ненавременно, смята бизнесът

Това ще заличи капиталовия принцип на функциониране на пенсионната система, твърдят работодателски и професионални организации

17:29 | 16.12.14 г. 4
Пренасочването на частните партиди към НОИ е ненавременно, смята бизнесът

Намерението за пренасочване на осигурителните вноски от универсалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ) е неправилна и ненавременна стъпка, която ще доведе до повече проблеми, отколкото ще реши въпросите с преодоляване на дефицитите в пенсионната система.

Това се посочва в позиция на представителни работодателски и професионални организации, сред които Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и асоциациите на лицензираните инвестиционни посредници, на дружествата със специална инвестиционна цел, на директорите за връзки с инвеститорите.

На практика това ще заличи капиталовия принцип на функциониране на пенсионната система, съответстващ на пазарния модел на националното стопанство и ще върне страната към чисто солидарен модел на пенсионно осигуряване, посочва се в позицията.

По-рано днес депутатите от парламентарната бюджета комисия приеха промените, предложени от ГЕРБ, в Кодекса за социално осигуряване, според които новопостъпилите на пазара на труда от 1 януари 2015 г. трябва да посочат в едногодишен срок дали ще ползват пенсионен фонд. Ако не го направят, вноските им автоматично ще отиват в НОИ. Родените след 31-ви декември 1959 г. ще могат да заявят дали ще се откажат от втория стълб на пенсионната система, като така партидите им ще преминат в НОИ.

Асоциациите на професионалните участници на капиталовия пазар и емитентите считат, че подобни действия биха подкопали не само съществуването на пенсионната система, но биха поставили под въпрос съществуването и на капиталовия пазар в страната. Под удар ще се окажат и публичните финанси, доколкото пенсионните фондове, като най-големи инвеститори в държавни ценни книжа, няма да имат достатъчен ресурс за инвестиране в инструменти, издадени от българската държава и то не само ДЦК, но и всякакви дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти.

Реформата ще върне страната по път, който вече е изминаван и отречен в края на 90-те години на миналия век като безперспективен и неадекватен за предизвикателствата на пазарното стопанство, смятат от организациите. Ще се унищожи и доверието в капиталовия пазар.

Според работодателските организации вторичните трусове, предизвикани от такава политика, ще се отразят на всички институции, опериращи на пазара, би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система.

Такава стъпка би ощетила и всички осигурени лица, чиито лични средства, натрупани по индивидуални партиди в пенсионните фондове, биха се влели в общата маса на средствата в НОИ, без да им се предоставя по-добра алтернатива за управление на средствата им, уточнява се в позицията.

Решенията за стабилизиране на пенсионната система следва да се търсят в различна посока – възраждане и стимулиране на капиталовия пазар в България, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право и в частност правото на ценните книжа с цел отстраняване на административните тежести и осигуряване конкурентоспособност на професионалните участници на капиталовия пазар, улесняване процесите на формиране на капитала, въвеждане на система от стимули за дългосрочни спестявания, редуциране на такси и други финансови тежести за участниците на пазара, насърчаване на търсенето и др.

Предприемането на реформи в областта на пенсионното осигуряване следва да става в диалог, след обстоен анализ на всички аспекти на дейността на пенсионно-осигурителните дружества и управляваните от тях пенсионни фондове, като се отчитат интересите на осигурените лица и инвеститорите на българския капиталов пазар, посочва се в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
И да, както я карат управляващите, новопостъпилите на пазара на труда след 1.1.2015 ще новопостъпват все повече и повече на чужди пазари на труда, в резултат на което вноските в НОИ ще са все по-малко и Бате Пешо ще има да чака на солидарен модел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
И какво като бъде? Мислиш че който дойде, ще се намръщи на тези пари ли?Напротив, ще се оближе и ще каже "Евала Тиквичке, че ми даде тия парички а ти отнесе боя"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Баш сега е моментът, защото до април-май ББ (Бандата на Боко) ще бъде прогонена, както се случи преди две години. Ама този път може и глави да се търкалят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Омръзна ми да им слушам простотиите на тия.Първо говореха че приватизацията ще оправи страната.Резултатите тотална разруха два милиона българи извън пределите на стрната съсипано здравеопазване и образование унищожено селско стопанство армия съдебна система промишленост.Облагодетелствувани няколко политици олигарси.Второ говореха че конкуренцията ще свали цените.Резултата е монополи и високи цени.Трето частните фондове ще повишат пенсиите.резултата е 6,52 лева месечна пенсия.Крайно време е да се вдигнем и да строшим на тези наглеци главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още