IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът освободи главния секретар на МВР

Служебното правителство обвини Георги Костов, че е уронил престижа на вътрешното министерство

18:31 | 22.02.17 г. 2
<p>
	Георги Костов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Георги Костов. Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаването от длъжност на главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Георги Костов, съобщават от пресслужбата на Президентството.

По-рано днес служебното правителство поиска от държавния глава да отстрани Костов заради уронване престижа на МВР. Според служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов в периода 2015-2016 г. Костов е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, като ги е карал да напускат или ги е преназначавал на по-ниски длъжности, пише Dnes.bg.

Костов е обяснил при проверките, че рокадите са правени заради политически натиск.

Узунов коментира днес, че има и други подобни случаи, за които не са събирани доказателства.

До назначаването на нов главен секретар, длъжността ще се изпълнява от настоящия зам.-главен секретар Георги Арабаджиев. Служебният министър не възнамерява да прави нова номинация. Нов главен секретар на МВР ще бъде назначен от следващия постоянен кабинет.

Междувременно Георги Костов коментира, че ще търси правата си в съда. Според него Пламен Узунов му е признал, че има натиск от страна на служебния премиер Огнян Герджиков за отстраняването му заради „загубено доверие“.

"Не съм запознат с намеренията за проверка на дейността ми, а за предложението да бъда освободен разбрах от медиите", каза още Костов, цитиран от БТА.

Той отрича да е оказвал натиск върху служители в системата, защото главният секретар на ведомството няма отношение към освобождаването на професионални ръководители. Освен това Костов подчерта, че слабости в работата му не са констатирани, а само забележки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Сериозна чистка - първо областните, после и главния секретар... Дали ще е достатъчно, за да се осигури изборна "победа" на БСП, или още такива да чакаме!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
В сравнение с тоя горски Боката беше напрао кат Мръсния Хари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още