IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приоритетите на Бойко Борисов: Членство в еврозоната, нови влакове и самолети

В интерес на България е да помогне на Македония за НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов на публична дискусия

15:14 | 07.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът Бойко Борисов (вдясно) с президента на Атлантическия клуб Симеон Паси (вляво). <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group </em></p>

Премиерът Бойко Борисов (вдясно) с президента на Атлантическия клуб Симеон Паси (вляво). Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Членството на България в еврозоната, купуването на нови бойни самолети за армията, бежанската криза и добросъседството - това са някои от приоритетите на политиката на България, които премиерът Бойко Борисов очерта в изявлението си на първата паралелна публична дискусия с България и САЩ за новите мащаби на евро-атлантическата солидарност. Дискусията е организирана от Атлантическия клуб.

Темата за „Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС“ събра в Централния военен клуб дипломати, експерти, анализатори, представители на институциите и неправителствения сектор.

Темата за еврозоната зависи изцяло от Европейската централна банка (ЕЦБ). Но защо е важна чакалнята на еврозоната – така ще изпълним ангажимента си от договора ни за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), това гарантира инвестициите и намалява лихвения спред, коментира Борисов.

“Всичко това е нужно, за да не се получава у нас нещо подобно на гръцката криза. Затова ние като политическа воля и с отделни европейски правителства продължаваме да работим по темата – имаме стабилна банкова система, тихо, но упорито вървим в тази посока”, увери премиерът.

Борисов обяви, че „България има двама стратегически партньора – ЕС и НАТО (в лицето на САЩ) и това е посоката, която неотклонно следваме”.

За стратегическото партньорство

“В САЩ минаха изборите, има ново ръководство, но не мога да се съглася с излизането от споразумението за климатичните промени, защото съм участник в неговото приемане, а и ние сме свидетели на тези промени. Спазването на Минските споразумения е изключително важен процес и докато този проблем стои, той ще генерира санкции, които разделят дори ЕС, като мненията са вече много противоположни – от тяхното увеличаване до отпадането им”, подчерта премиерът.

Той обяви, че може да се помисли за вариант ЕС да стане колективен член на НАТО, като причина за това са „мерките за увеличаване на разходите за отбрана”.

“Ние имаме различни заплахи, но Европейската комисия (ЕК) разполага със средства, информацията за въоръженията е ясна, задъхваме се да решаваме социални и инфраструктурни проблеми, още повече при нуждата от увеличаването на разходите за отбрана, каза той.

"ЕС така е устроен, че той работи бавно, всички искат да идват в Европа, а въоръжаването е безбожно скъпа техника”, допълни той.

Бойко Борисов съобщи, че се търси вариант, в който да се чувстваме сигурно, но да не се харчат много пари.

Приоритетите

По повод на закупуването на военните самолети за българската авиация премиерът заяви, че „единственото ми изискване е те да бъдат нови”.

Той отново настоя въоръжените сили – сухопътните, въздушните и морските, да се модернизират паралелно.

Борисов поиска „стратегическа промяна в мисленето за самия транспорт” и препоръча да се поръчат нови влакове и локомотиви, за да стане по-комфортен и сигурен превозът чрез БДЖ, защото „автомагистрала „Тракия“ вече ни стана тясна, а много коли на нея пътуват с по един човек”.

Премиерът е убеден, че новите влакове ще могат да стигат от София до Бургас за три часа и да предлагат на пътниците си интернет.

Той е категоричен, че трябва да има кохезионна политика и се надява с парите по европейските програми да се продължи магистрала „Хемус“, защото без нея след десет години “България ще е тежко разделена на Север и Юг". 

Решение за мигрантите

„ЕС е най-хуманният съюз, но начинът, по който пристигат мигрантите в Европа, застрашава нашата сигурност", смята Борисов. 

Тай обясни, че застава зад предложението на Италия ЕС да създаде зони за сигурност извън границите си.

“Преди години съм казвал да направим зони за сигурност извън ЕС – в Либия, Турция, Йордания. Ние от ЕС трябва да подпомогнем това със средства, за да могат тези хора да се върнат по родните си места. Това вече се възприе и ще даде добър резултат”, убеден е той.

Добросъседските отношения

За Македония министър-председателят е на мнение, че договорът за добросъседство, който трябва да подпишем на 2 август, е изключително важен.

„Трябва като на най-близък съсед и народ да оставим историците да си спорят, но по-голямата тема е Македония в НАТО и ЕС”, смята премиерът. Според него България има интерес да помогне на Македония да влезе в Северноатлантическия пакт.

„По-добре ли е за България една раздирана от размирици страна на нашата граница”, риторично попита той.

Относно южната ни съседка Турция Борисов напомни, че „Анкара е коректна в едно нещо – задържа мигрантите на своя територия".

За отношенията ни с Русия той подчерта, че “те са строго прагматични, и имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още