IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще поевтинее значително от пролетта на 2016 г.

"Булгаргаз" очаква доставните цени на "Газпром Експорт" да паднат с 4% през първото тримесечие на следващата година

12:47 | 22.12.15 г. 5
Природният газ ще поевтинее значително от пролетта на 2016 г.

Значителен спад на цената на природния газ през второто тримесечие на 2016 година очаква директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Пред журналисти той уточни след откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че намалението на цената ще бъде минимум с 10 на сто.

Неговата прогноза беше потвърдена и от председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. Той обаче не се ангажира с прогноза за цената на тока и парното след това намаление.

За година и половина цената на природния газ е намаляла наполовина, уточни Петьо Иванов. Това е от полза и за газовата компания, и за икономиката, особено за индустрията, за която газът е основна суровина - химическа промишленост, енергетика и т.н., уточни директорът на газовата компания.

На въпрос на Investor.bg той каза, че очаква "Булгаргаз" да завърши годината с положителен финансов резултат, но точните цифри ще бъдат уточнени, след като бъде направени разчетите за обезценка.

Петьо Иванов посочи още, че с решението си енергийният регулатор ще намали цената на газа с поне 2% от 1 януари 2016 година и топлофикациите ще получат буфер, защото цената на парното няма да бъде променена. Топлофикационните дружества дължат 240 млн. лева на "Булгаргаз", а Иванов очаква до края на годината тези задължения да намалеят.

По време на откритото заседание на КЕВР беше обсъдена цената на газа от началото на 2016 година. От предварителните заявления на Булгаргаз стана ясно, че се очаква намаление на доставните цени на природния газ от „Газпром Експорт“ с около 4% през първото тримесечие на 2016 година.

На база на очакванията за стойността на щатския долар за периода (1,798 лева за един долар) и размера на разходите, които дружеството трябва да направи, беше поискана цена от 406,49 лева за 1000 куб. метра природен газ през първите три месеца на следващата година.

В момента цената на обществения доставчик е 415,20 лева за 1000 куб. метра без акцизи и ДДС, или "Булгаргаз" предлага намаление в рамките на 2,1 на сто.

Според анализите на работната група на КЕВР разходите, които "Булгаргаз" трябва да направи за закупуване на природен газ през първото тримесечие на 2016 година – доставна цена и транзитните такси през Румъния (в размер на 2,9 млн. евро) са на стойност общо 342 млн. лева.

Оценката на експертите обаче леко се разминава с очакванията на Булгаргаз и предложението в доклада на работната група е цената на газа за първото тримесечие да е 405,56 лева за 1000 куб. метра, или с 2,32% надолу спрямо сегашната цена.

Пред енергийния регулатор от "Булгаргаз" изказаха някои опасения относно изчисленията на работната група. Те са свързани основно с изчисленията на средната доходност на капитала, която определят експертите, както и с амортизациите. 

Припомняме, че "Булгаргаз" подава заявление до енергийния регулатор с искане за промяна в цената на природния газ, базирайки се на прогнозите за случващото се на пазарите на алтернативните цени на газа. Ситуацията на пазарите обаче се отразява с известно закъснение и затова и в искането на газовата компания не е включен сривът на петролните пазари, който се наблюдава от началото на декември. 

Крайната цена на природния газ ще бъде определена на закрито заседание на членовете на КЕВР, което ще се проведе на 30 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
Ще поевтинее значително ?! с 2% . Ама че много при положение ,че за последната година газа е поевтинял наполовина, а за сравнение цена на газа на световните борси : 2013 г. ~ 5.0 $/BTU, а сега 1.90 $/BTU - най-ниското ниво от както съществува. Направете си изводите сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Еми толкова могат българските политици и управници. Ако не са 2-3 картела и 2-3 мафиотски бизнеса са живи умрели всичките до един.Щом все още нито един надут политически пуяк не може да направи бюджет на България, който да не е в толкова голяма степен зависим от акциза и ДДС-то върху потреблението на горива, значи просто толкова си могат и това е. Пак да кажа - ако не са 2-3 картела и италианската мафия българските политици са живи умрели мизерници, каквото и да е самочувствието и политическата им платформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
panther
преди 8 години
В България като се качват цените на нефта горивата скачат за часове, като падат цените на нефта - горивата падат със скоростта на ***. Мееци и месеци се влачат надолу...И сега пак - щял уж да падне бензина ама след празницитеее ... ДЕБВГЗ картеладжиите и политическите им чадъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Петьо Иванов хубаво очаква ама Путин решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Е разбира се, че ще е от пролетта, няма да е сега през отоплителния сезон де, че да се губи печалбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още