IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Владимир Пилософ е новият директор на Фонда за лечение на деца

Здравният министър Петър Москов е подписал заповед за назначението

16:51 | 20.04.16 г.
<p>
	проф. Владимир Пилософ&nbsp;<em>Снимка: http://www.bgkoleda.bg</em></p>

проф. Владимир Пилософ Снимка: http://www.bgkoleda.bg

Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа заповед за назначение на поста директор на Центъра "Фонд за лечение на деца" на проф. Владимир Пилософ, съобщават от пресцентъра на министерството.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ досега беше един от външните експерти към Фонда.

Доайенът на българската педиатрия проф. Пилософ е приел новия пост на среща с премиера Бойко Борисов и с министър Москов. 

В разговора професорът е декларирал, че ще вземе всички мерки за ефективно и спокойно продължаване на изключително важната дейност на фонда. Във връзка с необходимостта да се вземат спешни решения за нуждаещи се от лечение деца, проф. Пилософ свиква заседание на Обществения съвет в петък.

Проф. Владимир Пилософ от 1970 г. до настоящия момент работи в Националната кардиологична болница. Започва като стажант асистент, минава през всички степени и понастоящем е професор по педиатрия. Бил е два мандата изпълнителен директор на Националната кардиологична болница – (2002 – 2005) и (2010 – 2013) г. Основава отделението за следоперативно и интензивно лечение за деца със сърдечно-съдови заболявания, първото и единственото в нашата страна. Въвежда за първи път у нас лечението с простагландини Е за новородени с критични вродени сърдечни малформации. 

Има признати три специалности: педиатрия (1977), детска кардиология (1980) и социална медицина и здравен мениджмънт (2005). Бил е председател на Дружеството на кардиолозите в България (2008 – 2010). Понастоящем е председател на Българската педиатрична асоциация. 

По-рано днес министър Москов освободи от длъжност директора на Центъра "Фонд за лечение на деца" Павел Александров. Той и останалите служители на Фонда по-рано бяха задържани при акция на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и специализираната прокуратура.

Разследването по досъдебното производство е за организирана престъпна група за корупционни престъпления. Участници в групата са длъжностни лица от Център Фонд за лечение на деца, извършвали длъжностни престъпления и получавали подкупи.

Акцията е започнала след сигнал на здравния министър Петър Москов, информира bTV. Тя се провежда след няколкомесечно разследване и действащо досъдебно производство в специализираната прокуратура за организирана престъпна група. Сигналите са били за финансови измами и източване на Фонда.

Злоупотребите, които са открити във Фонда, са десетки и тепърва предстои разследване по всички случаи. Става въпрос за злоупотреби, свързани с лечението на деца в чужбина, настаняването на семействата, транспортирането на семействата до страни зад граница и ред други нарушения, сред които и финансови злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още