IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за изоставащите региони още не е прескочила съгласувателните процедури

Почти година, след като програмата беше предложена за обсъждане, програмата още се доработва от министерствата и чака одобрението на МФ

10:46 | 24.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти една година, след като правителството предложи т.нар. Целенасочена инвестиционна програма за слаборазвитите и изоставащи региони – Северозападна България, Родопите, Странджа – Сакар и планинските, полупланински и гранични региони, програмата все още не е разгледана от Министерския съвет и не е влязла в действие.

Това става ясно от отговорите на няколко министри на въпроси за програмата, зададени от депутата от Реформаторския блок Вили Лилков. Писмените отговори са публикувани на сайта на Народното събрание.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, чието ведомство отговаря за програмата, посочва, че в процеса на междуведомственото ѝ съгласуване са се наложили „съществени изменения“ на програмата заради предложенията на няколко министерства. Това е наложило и промени във финансовата рамка, заради което се налага програмата да премине наново съгласувателната процедура.

Павлова допълва, че се чака и одобрение на финансовата обосновка от Министерството на финансите.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчертава, че все още се събират проекти, които да се финансират по линия на програмата, но целта е те да са такива, че да имат дългосрочен ефект върху регионите. Специална междуведомствена група пък набелязва спешни мерки за финансиране в следващите месеци.

Финансовият министър Владислав Горанов посочва в отговор на въпросите на Лилков, че се обсъждат секторни политики и конкретни бюджетни параметри в рамките на бюджетната процедура за 2017 г. Той подчертава обаче, че в програмата не са изведени мерки, които да решат проблемите на тези области с качеството на работната сила.

Горанов допълва, че към края на октомври правителството е предоставило допълнителни средства на областите в Северозападния регион в размер на почти 8 млн. лева. Най-много средства – 2,765 млн. лева, са отпуснати на област Монтана, Враца е получила 2,62 млн. лева, Плевен – 1,3 млн. лева, и Видин – малко под 1,3 млн. лева.

Финансовият министър допълва, че на първо време ще настоява да се определят първо мерките, които може да се финансират с европейски средства, а след това ще се очертаят и проектите, които да се реализират с пари от бюджета.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова допълва, че се предвижда и специална програма за обучение и заетост, която през 2017 г. да обхване 3 хил. души от изоставащите региони. Приоритетно се предвижда в програмата да бъдат включвани младежи до 29 години, дългосрочно безработни, безработни над 55 години и т.н., а професионалните направления ще са строителство, електротехника, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, горско стопанство и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още