IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производители на безалкохолни напитки са против вдигането на осигурителния доход

Увеличението ще се отрази най-вече на малките и средните фирми в сектора

13:43 | 01.09.15 г.
Производители на безалкохолни напитки са против вдигането на осигурителния доход

Срещу увеличаването на минималния осигурителен доход (МОД) от 2016 година се обявиха от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Организацията е член на БСК и обединява фирми с пазарен дял в сектора от над 70 на сто, става ясно от съобщението им, изпратено до медиите.

Предложеният от синдикатите ръст на МОД за 2016 година за безалкохолната индустрия средно със 17% не кореспондира нито с нивата на икономическите показатели в сектора, нито с прогнозираните за тях стойности за 2016 година, допълват от индустрията.

Според тях това увеличение ще се отрази негативно основно върху малките и средните предприятия в сектора, казват от Асоциацията и допълват, че цените на безалкохолните напитки не са се променяли от нивата си през 2009 – 2011 година, а междувременно разходите са се увеличили.

В индустрията очакват и нови регулаторни и финансови тежести през 2016 година.

В допълнение от Асоциацията посочват още, че записват ръст на средния осигурителен доход в сектора в размер на 10,6% на годишна база през 2015 година, което е над договорения ръст на МОД.

„Средният осигурителен доход в безалкохолната индустрия за периода януари – април 2015 година е по-висок от средната работна заплата в страната за първото тримесечие, а също и за второто”, е записано още в съобщението.

Според анализите, направени от Асоциацията, процентът на нарастване на средния осигурителен доход не е в пряка зависимост от ръста на минималния осигурителен доход в сектора.

По тази причина и производителите на безалкохолни напитки посочват, че служебното определянe на МОД до нива, които не отразяват икономическите показатели и възможности на компаниите в сектора, водят до спад на заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още