IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени забавят ръста си през май

Цените на производител през май намаляват с 1,2% спрямо предходния месец и нарастват с 3,9% на годишна база, сочат данните на НСИ

13:17 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общият индекс на цените на производител през май 2017 г. намалява с 1,2% спрямо предходния месец и нараства с 3,9% в сравнение със същия месец на 2016 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През април 2017 г. индексът нарасна с 0,9% спрямо март и с 5,4% на годишна база.

В сравнение със същия месец на 2016 г. увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 5,2%, в преработващата промишленост - с 4,2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%. В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 13,3%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 6,1%, и при производството на електрически съоръжения - с 3,8%, а намаление е отчетено при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,5%. 

На месечна база през май по-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 1,6%, в добивната промишленост - с 1,4%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Източник: НСИ

По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 3,4%, и на химични продукти - с 1,1%, а увеличение е регистрирано при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - по 0,5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2017 г. е с 0,5% под равнището от предходния месец.

Намаление на цените има в добивната промишленост - с 0,9%, и в преработващата промишленост - с 0,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение с 0,1%. В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1,7%, и при това на химични продукти - с 1%, а увеличение е отчетено при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0,6%, и при производството на хранителни продукти - с 0,3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2017 г. нараства с 3,5% на годишна база.

Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 9,7%, в преработващата промишленост - с 3,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,9%. По-високи цени в преработващата промишленост спрямо май 2016 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 15,2%, на електрически съоръжения - с 3,8%, производството на тютюневи изделия - с 3,0%. Намаление на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,5%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0,4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2017 г. намалява с 2,6% в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост е отчетен спад на цените с 2,5%. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 3,7%, на химични продукти и при производството на превозни средства, без автомобили - по 1.2%, а увеличение е отчетено при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,3%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от каучук и пластмаси - по 1,1%.

На годишна база индексът на цените на производител на международния пазар през май нараства с 4,5% в сравнение със същия месец на 2016 година. В преработващата промишленост увеличението на цените е с 5,0%. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 12,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 8,6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още