IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата се самосезира за уран във водата на Първомай

Назначената проверка трябва да приключи до месец

15:53 | 18.04.17 г.
<p>
	<strong><span style="font-weight: normal;">Питейната вода в Хасково се осигурява от водоноски.&nbsp;</span></strong><em>Снимка: БТА</em></p>

Питейната вода в Хасково се осигурява от водоноски. Снимка: БТА

Районната прокуратура в Първомай се самосезира и разпореди проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода в част от кварталите на града и няколко околни села.

Магистратите са се самосезирали след публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода в града и околностите, съобщават от държавното обвинение.

В три от общо 13 кладенеца за питейна вода на територията на община Първомай е открито наличие на естествен уран, потвърди за bTV кметът на общината Ангел Папазов. Това е станало в края на миналата седмица при проверка на специалисти от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Два от кладенците захранват с вода Първомай и кварталите му, а третият – село Караджалово. Водата от е тях спряна, жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди.

Няма опасност за населението, увери Папазов. Кладенците са спрени от работа още на 12 април. Водата може да се ползва за земеделие, ако има опасност, ще уведомим хората, добави още той.

Предстои повторно вземане на проби от крайните потребители.

В града и околните села няма въведен режим на водата, тъй като в останалите кладенци има достатъчно количество вода.

Проверката на прокуратурата е възложена на полицията. Тя ще бъде извършена „с оглед на данни за престъпление по чл. 352 от Наказателния кодекс – за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения, или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели“.

Ще бъдат назначени експертни справки, ще се изискат становища и информация от Районната здравна инспекция в Пловдив, ВиК и други институции за качеството и състоянието на питейната вода в Първомай и околните села, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Проверката трябва да бъде приключена до месец.

Миналата седмица Министерството на здравеопазването препоръча водата в Хасково също да не се използва за пиене и готвене заради несъответствие в допустимите нива на уран.

Започва и изследване за наличието на уран и алфа активност и на деветте помпени станции, които захранват южния областен град с вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София.

Питейната вода в Хасково се осигурява от 12 водоноски. В социалните заведения и детските градини има осигурена бутилирана вода от кметството.

Вижте още във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още