IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство скача с 3% на годишна база на старта на 2016 г.

Зад ръста стоят добивната и преработващата промишленост, а НСИ ревизира рязко нагоре данните за декември

12:05 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Промишленото производство ускорява растежа си на старта на новата година благодарение основно на добивната и преработващата промишленост.

През януари 2016 г. индексът на промишленото производство* нараства с 0,8% на месечна сезонно изгладена база и с 3% на годишна календарно изгладена база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение – през декември ръстът в промишлеността бе от 0,5% на месечна и 1,6% на годишна база. Но националната статистика ревизира тези данни рязко нагоре. Така се оказва, че в последния месец на миналата година промишленото производство се ускорява с 1,5% на месечна и 3,5% на годишна база.

Месечният прираст е четвърти по ред. На годишна база промишленото производство остава на положителна територия вече 15-и пореден месец, като последният годишен спад НСИ регистрира през септември 2014 г.

Основен принос за ръста на промишленото производство има добивната промишленост, която се повишава с 2,7% спрямо декември и с 8,4% в сравнение с януари 2015 г.

Покачване на годишна база от 5,2% отчита и преработващата промишленост, въпреки че през януари 2016 г. има лек спад от 0,3%. Той е първият от септември миналата година насам.

Същевременно производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ бележи ръст за втори пореден месец – от 4,1%. Въпреки това годишното намаление е в рамките на 4,8%.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци (неревизирани данни, в %)


source: tradingeconomics.com

През януари НСИ отчита по-значителен прираст в преработващата промишленост при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 22,2% на месечна и 49,3% на годишна база, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 19,2% за месец и 25,4% за година, в печатната дейност и при възпроизвеждането на записани носители – с 11,6 на сто и 18,6%, и при производството на напитки – с 10% месечно и годишно.

Спад спрямо декември 2015 г. е регистриран при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели (-7,1%), на превозни средства, без автомобили (-5,6%), на хартия, картон и изделия от хартия и картон (-4,6%), на изделия от други неметални минерални суровини (-3,9%).

В сравнение с януари 2015 г. намаление има производството на превозни средства, без автомобили (-22,8%), на основни метали (-17,4%), обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм (-8,7%), и на химични продукти (-6,7%).

* Месечните индекси на производството измерват измененията в произведената продукция на промишлените предприятия. Те не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още