IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Бъчварова: Бокова не е убедителна в битката за ООН

В правителството още не са водени разговори за подмяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН, каза вицепремиерът

10:11 | 12.09.16 г. 3
Р. Бъчварова: Бокова не е убедителна в битката за ООН

Представянето на Ирина Бокова в битката за генерален секретар на ООН не е убедително, каза в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Според нея в правителството до този момент не е обсъждана подмяната на българския кандидат за ръководител на ООН. Тя няма информация и дали ще бъде внесена и подобна точка за обсъждане на извънредно заседание на Министерския съвет.

Според непотвърдена информация предстои България да оттегли кандидата си Ирина Бокова и да предложи на нейно място комисаря по въпросите на бюджетната политика на ЕС Кристалина Георгиева. Нейна евентуална кандидатура ще бъде подкрепена от държави в Източна Европа.

След последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН Бокова заема пето място и не получава нова подкрепа. Най-вероятният печеливш в тази битка е потругалецът Антониу Гутериш, който води след всички гласувания в Съвета. 

Центровете за бежанци са пълни над капацитета си, призна още вицепремиерът. Тя потвърди, че се готвят планове за отваряне на нови центрове и увеличаване на капацитета на центровете от затворен тип. Министърът беше категорична, че не е възможно всички търсещи убежище да бъдат настанявани в центрове от затворен тип и допълни, че това не са "затвори". 

Румяна Бъчварова каза още, че не е воден разговор с нея относно вероятна нейна кандидатура за президентските избори и не очаква да бъде издигната, „защото има по-подходящи кандидати“. Тя няма информация за водени разговори между ДПС и ГЕРБ за подкрепа на кандидата на управляващите на изборите.

Вицепремиерът направи и коментар относно интервю на банкера Цветан Василев от Сърбия, в което той обвинява премиера Бойко Борисов в нерегламентирано политико-икономическо сътрудничество с Делян Пеевски и участие в приватизационни сделки. Бъчварова каза, че моментът на обвиненията е много точно подбран – в началото на кампанията за избор на президент.

Василев е излъгал „толкова хора“ и доказано е ощетил държавата с повече 3,6 млрд. лева и по тази причина вицепремиерът не вижда причина да му вярва. Тя препоръча на банкера да се изправи пред прокуратурата в България и да даде показания, щом има доказателства за нерегламентирани връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
tonitov
преди 7 години
О! тоя имал страна? Безбожен безродник, говори за уважение към другарката. Особено към баща и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Mario Teran
преди 7 години
Бокова е най-неподходящия човек, изложихте страната ни с тоя подбор и липса на уважение към гражданите на България. До кога едни и същи *** ще ви търпим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
О, каква изненада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още