IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието на малкия и средния бизнес е приоритет за Божидар Лукарски

В енергетиката ще има реформи, обеща новият енергиен министър Теменужка Петкова

16:03 | 07.11.14 г.
Развитието на малкия и средния бизнес е приоритет за Божидар Лукарски

Новият министър на икономиката Божидар Лукарски посочи за свой приоритет развитието на малкия и средния бизнес на кратка церемония в икономическото министерство, където старият екип символично предаде работата на новия.

В момента този сектор буксува и средната продължителност на живот на една семейна или малка фирма в България е 3 години, докато в развитите европейски икономики като Германия или Великобритания това е гръбнакът на икономиката, изтъкна той. Затова Лукарски обеща да бъде намален административният натиск върху тези фирми, както и да им се съдейства, за да получат достъп до международни пазари – основно през оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Той отчете, че по програмата, която в момента се договаря с Еврокомисията, в кратък срок трябва да бъдат отстранени бележките на евроекспертите.

За месец ще бъде разработен план за работата на икономическото министерство, успоредно докато се работи програмата на кабинета. В същия срок администрацията ще бъде разделена на три, след като бе решено да има отделни министерства на енергетиката и туризма. Лукарски успокои служителите в министерството, че ще бъдат оценени възможностите им.

Новият министър на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че възнамерява да предприеме реформи в сектора. По думите й той трябва да се организира по начин, който да спре лошите практики, натрупани през годините.

„Много ми се иска енергетиката да е стабилен и предвидим отрасъл с дългосрочна визия. За целта е необходимо да се мине през реформи“, каза тя.

От думите й стана ясно, че ще ползва подготвените от служебното правителство анализи. „Подготвяната ревизия е с цел установяване реалното състояние на този сектор“, обясни тя.

Николина Ангелкова, която от днес е министър на туризма, също планира ревизия – в случая на концепцията за туристическо райониране и някои подзаконови нормативни актове.

Тя обясни, че създаването на отделно министерство на туризма  било обещано на бранша от премиера Бойко Борисов, за да има фокус върху сектора, който формира 15% от БВП на страната.

България има огромен туристически потенциал, каза Ангелкова и заяви, че по отношение на туризма трябва да се свършат много неща.

Тя смята, че опитът й в управлението на евросредства ще е полезен, за да бъде привлечен допълнителен ресурс за туризма по линия на европейските програми.

„Това, че не представлявам нито едно от лобитата в бранша, ще бъде много полезно“, декларира Ангелкова и обеща да работи в диалог с бранша и местната власт. Като цел новият министър си постави привличането на максимално много туристи.

Министърът обеща да следва стратегията за устойчиво развитие на туризма, която отново да бъде обсъдена с бранша.

Досегашният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов смята, че оставя добро наследство на новите министри. Той посочи конкретните задачи пред наследниците си: подготовка за зимата и за евентуална газова криза, работата по големите структурни проекти като удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“, „Южен поток“ и евентуалното изграждане на 7 блок в атомната централа. Като приоритети за икономиката той коментира
максимално бързото възстановяване на евросредствата и одобрението на  програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Пред новото министерство на туризма предизвикателството било средствата, с които разполага министерството, да бъдат разпределени така, че да има най-голяма полза за сектора.

Новите министри и Щонов отказаха да отговарят на журналистически въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още