IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформата в МВР мина на първо четене в Народното събрание

Промените в закона ще важат за новопостъпили служители

12:55 | 03.06.16 г.
Реформата в МВР мина на първо четене в Народното събрание

Намаляване на обезщетението при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати за новопостъпили служители и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Това предвиждат промени в Закона за МВР, които парламентът прие на първо четене.

Именно тези изменения в закона станаха причина за няколко протеста на полицаите, организирани от синдикатите в системата.

Поправките днес бяха подкрепени от ГЕРБ, Патриотичния фронд, Българския демократичен център и част от депутатите от Реформаторския блок. Народните представители от БСП и АБВ гласуваха против, а от ДПС и "Атака" гласуваха и "против", и "въздържал се".

Новите разпоредби ще важат само за новоназначените служители в МВР.

Според разчетите на вътрешния министър Румяна Бъчварова се очакват близо 65 милиона лева икономии за МВР, които ще бъдат похарчени за модернизиране на оборудването и за назначаване на нови служители.

Основно място в поправките заемат разпоредбите, уреждащи промяна на статута на държавните служители, заемащи т.нар. "административни длъжности" в системата на сигурността. Към настоящия момент те са държавни служители по Закона за МВР, а с редакцията на закона те стават такива по Закона за държавния служител. По този начин те няма да получават привилегии, които имат служителите по Закона за МВР.



Според червения депутат Красимир Янков обаче този подход не е правилен, защото няма ясен критерий кои са т.нар. "чантаджии" и кои - не. "Как тогава ще имаме образовани хора в системата, някой трябва да обработи постъпилата оперативна информация, а излиза, че IT специалистите са чантаджии, но не може да се прави сравнение със заплатите им в частния сектор", мотивира се той.

"Сбъркана е философията на това, което предлагате. За да има ефективна полиция, трябва да има ефективност в районните управления", обърна се социалистът към Бъчварова.

Светослав Белемезов от АБВ беше още по-краен в критиките си. Според него поправките в закона са вредни, защото задълбочават гражданското недоверие към системата на МВР, разделят обществото и всяват тревожност, стрес и напрежение сред професионалния състав на ведомството.

Той добави, че през миналата година са напуснали много повече полицаи в сравнение с предишни години заради несигурността, която се създаде след идеята за промени в системата.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също смята, че не трябва да се създава напрежение в системата, защото в момента полицаите имат съмнение, че орязването на социалните придобивки за новоназначените след време може да застигне и тях.

С промените в закона се преобразува Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. Правителството, което е вносител на промените, аргументира тази промяна с цел постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на пожарната.

Промените предвиждат и създаването на друга изпълнителна агенция – "Управление на собствеността и социалната дейност", която ще ръководи провеждането на обществени поръчки.

Отпадат и задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.

С промените се въвежда и централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачността им.

С редакцията на закона се извежда издаването на документи за самоличност и регистрацията на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Предвижда се финансирането на дейността му да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги.

Сред останалите реформи влизат въвеждане на административни ръководители в главните и областните дирекции, за които няма да бъдат използвани нови щатни бройки, а ще се пренасочат вече назначени в системата служители. Както и възможност за делегиране на правомощия от министъра на ръководни длъжностни лица и главния секретар на МВР.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още