IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за "Токуда" и "Сити Клиник" е за 250 млн. лв.

Новата група ще се фокусира върху медицинския туризъм и ще цели да привлича клиенти от бившите страни от Съветския съюз, както и от Близкия изток

17:12 | 22.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Сделката за "Токуда" и "Сити Клиник" е за 250 млн. лв.

Общата стойност на сделката за придобиването на болница „Токуда“ и част от дяловете във веригата "Сити Клиник" е около 250 млн. лева, като в нея са включени и задължения, съобщи Ройтерс, като се позовава на информация от Ангел Ангелов, един от акционерите в „Сити Клиник“.

Сделката беше обявена вчера, като купувач е турският холдинг Acibadem, който по този начин сe превръща в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България.

В регулаторно съобщение до борсата в Турция базираната в Малайзия група IHH Healthcare Berhad посочва, че нейното непряко дъщерно дружество Acibadem Holdings ще придобие изцяло групата на Токуда за 65 млн. евро и дял в „Сити Клиник“ за почти 11 млн. евро.

Останалият дял от „Сити Клиник“ ще бъде прехвърлен в ново комбинирано дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздадената компания ще е собственост на Acibadem, а останалите 23,5% - на акционерите от “Сити Клиник”.

„Планираме да се фокусираме върху развитието на медицинския туризъм, защото този бизнес остава недоразвит в България. Ще целим също да привлечем клиенти от бившите страни от Съветския съюз, както и от Близкия изток“, пояснява пред Ройтерс Ангелов.

След придобиването Acibadem ще има четири болници в България с общо 750 легла и четири медицински центъра.

Новосъздадената холдингова компания ще има близо 2300 служители.

Двете сделки ще повишат броя на леглата на Acibadem в глобален план до над 3500 в 22 болници в три държави.

IHH придоби непряко 60 на сто от Acibadem Holdings през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още