IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарков: От 1 април ще има основен пакет, а допълнителният ще се регламентира отново

КС не определя разделянето на пакетите като противоконституционно, заяви Петър Москов

11:02 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Шарков: От 1 април ще има основен пакет, а допълнителният ще се регламентира отново

От 1 април ще има основен пакет здравни дейности, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание. Това заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНР.

Той уточни, че министерството вече си е свършило работата по наредбата за здравните дейности, платени от НЗОК, като документът е вече за публично обсъждане „във вида, в който Конституционният съд иска да бъде”.

В закона ще бъдат разписани и критериите за разделяне на пакетите, за да има спокойствие и следващите министри на здравеопазването да бъдат защитени и от Конституционния съд, посочи Шарков. 

Той уточни, че в мотивите си съдът посочва, че разделянето на пакетите на основен и допълнителен не е противоконституционно, но отправя изискване критериите да бъдат описани в закона.

„15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него”, каза още Ваньо Шарков. По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.

Шарков отрече да има хаос в системата заради решението на съда за пакетите. НЗОК ще гарантира обема дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година, потвърди той.

По „Нова телевизия” здравният министър Петър Москов отново защити реформата си, като каза, че КС не определя разделянето на пакетите като противоконституционно. Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването, уточни Москов, оборвайки критики на опозицията в тази посока.

„Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС”, заяви Москов.

Той посочи, че неговото лично мнение е близо до особеното мнение на съдия Филип Димитров – единственият магистрат в КС, който не се е съгласил с решението на колегите си. По неговите думи казусът е въпрос на литературен анализ, добави Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още