IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шарков: Пръстовият идентификатор е механизъм за контрол на разходите

Заплатите на работещите в спешните приемни отделения ще станат минимум 1500 лева

08:34 | 11.01.16 г. 2
Шарков: Пръстовият идентификатор е механизъм за контрол на разходите

Пръстовият идентификатор, който ще бъде въведен за болници и аптеки от началото на април е механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента. Това потвърди заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

Той обясни, че не става въпрос за пръстов отпечатък, а за механизъм, който засилва контрола и в същото време не дава достъп до личната информация на пациента. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства, посочи той.

„По-сериозен контрол от това нещо няма”, категоричен е Шарков.

Той направи разграничение от чекирането с личните карти в болниците. И посочи, че в  извънболничната, първичната, специализираната помощ и в аптеките ще бъде въведен пръстовият идентификатор като средство за контрол.

Новата система няма да затрудни пациентите, а ще засили контрола, каза Шарков.

Устройствата ще струват от 20 до 200 евро и ще бъдат закупувани от болниците и от аптеките. Най-важно е устройството да има съвпадeние със софтуера на НЗОК и функционална свързаност, за да работи системата, подчерта заместник-министърът.

Шарков обясни, че чрез системата на идентификатора ще бъде избегната досегашната практика един и същи лекар да отчита дейност в различни болници по едно и също време или да се реализират фиктивни рецепти, които стимулират паралелен износ.

Ще бъдат повишени заплатите на работещите в спешните приемни отделения успоредно с увеличението на възнагражденията в центровете за спешна помощ, потвърди Шарков. В края на миналата седмица здравният министър Петър Москов каза, че заплатите на работещите в спешните приемни отделения ще бъдат увеличени и ще започват от 1500 лева.

Днес Шарков посочи, че тези хора са много важни, защото поемат пациентите, докарани с линейките от спешните eкипи и заплатите им не може да са ангажимент само на лечебните заведения.

Решението за закриване на общински болници се взима от общинските съвети по места, каза още Шарков по повод информациите за фалирали болници. Общинска болница може да бъде закрита от здравното министерство и да й бъде отнето разрешителното само при установяване на груби нарушения, включително и финансови, заяви заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Виж сега, първо започни да правиш ЕЛЕМЕНТАРНА разлика между спешна помощ и спешни приемни отделения Второ, не виждам АБСОЛЮТНО НИЩО баснословно в 1500 леваТрето, това да го видя, няма да го повярвам. Тоя тъпoъгълник е казал че възнагражденяията ще ПОЧВАТ от 1500 лева, Това значи че толкова ще получават санитрите. Това е увеличение от 3 пъти! Няма шанс да се случи, Плещи глупости ама пълни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още