IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли фалитът на строителната компания Alpine Bau на България?

Дружеството участва в работата по няколко строителни обекта в страната

14:06 | 12.08.13 г. 1
Ще повлияе ли фалитът на строителната компания Alpine Bau на България?

Преди броени седмици втората по големина строителна компания в Австрия - Alpine Bau GmbH поиска да бъде обявена в несъстоятелност от съда във Виена.  Тогава строителната компания съобщи, че има задължения за над 2,6 млрд. евро.

Компанията, работеща в областта на пътното строителство, е част от испанския строителен концерн FCC, който в България работеше по строителството на Дунав мост 2. Самостоятелно Alpine Bau участва в редица проекти в България през последните години, като например в изграждането на "Цанков камък".

Alpine Bau участва и в други проекти в България - съвместно с български строителни компании участва в изпълнението на два проекта по програма „Транзитни пътища V“. От Агенция "Пътна инфраструктура" обаче уверяват, че фалитът на австрийската фирма няма да повлияе на развитието на двата проетка.

От ведомството дават и подробности - единият проект е рехабилитацията и реконструкцията на прохода „Петрохан“.  Изпълнител е дружеството „АЛПИНЕ – ПИМ” ДЗЗД, в което главен изпълнител е „Пътинженеринг – М“ от Монтана, а партньор е Alpine Bau. Там работата по проекта не е спирала.

Другият проект е рехабилитацията на около 57 км от пътя Разлог – Банско – Гоце Делчев – Садово и на близо 53 км от пътя Юндола – Разлог, уточниха от АПИ пред Investor.bg. В момента конкретно по този проект не се извършва работа.

От АПИ обясняват, че в началото на април изпълнителят - Сдружение „Роудс 2009”, в което участват „Алпине Бау“, „Инфрастрой 2001“ и „Пътни строежи“,Пловдив, е направило предложение за прехвърляне на дейности на друг изпълнител. В момента има процедура за прехвърлянето на всички права по договора от Сдружение „Роудс 2009” на друг изпълнител.

Въпреки че проблеми с довършването на обектите не би трябвало да има, от АПИ не отговориха на въпроса на Investor.bg коя фирма конкретно ще поеме работата по тях. Нито коментираха по какъв начин ще стане поемането на дейността - с конкурс, с нова обществена поръчка или някакъв вид договаряне с друг подизпълнител.

Фалитът на Alpine Bau завлича и други проекти на Балканите

Сходни проблеми в момента има и в други съседни държави. В Западна Румъния например компанията е работила по втората част от магистралата от Надлак до Арад, с дължина 16,6 км. По-голямата част - 84%, от работата по това трасе е била завършена към момента, в който от Alpine Bau обявяват фалит.

Австрийската компания бе вляла близо 69 млн. евро в работата по този проект, който започна през 2011 г. и се предполагаше, че трябва да приключи до 2013 г.

Според официални данни, представени от компанията, Alpine Bau има 6 500 служители и дългове за 2,6 млрд. евро, активите се оценяват на 661 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
"Компанията, работеща в областта на пътното строителство, е част от испанския строителен концерн FCC, който в България работеше по строителството на Дунав мост 2. Самостоятелно Alpine Bau участва в редица проекти в България през последните години, като например в изграждането на "Цанков камък"."Все участия в такива "емблематични" за Р.Б. проекти .... и накрая ПРаС (фалит) .... как да не им се радва човек !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още