IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати: Приходите на Летище София значително превишават прогнозно обявените

Те призовават за незабавно прекратяване на концесията на аеропорта

13:14 | 13.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Синдикати на Летище София призовават за незабавно прекратяване на концесията на аеропорта. Това става ясно от отворено писмо, изпратено от представителите на синдикалните организации на Съюза на транспортните синдикати и ФТР към КТ „ Подкрепа" до премиера Бойко Борисов.

В отвореното писмо синдикатите призовават за преразглеждане на анализите, довели до решението за отдаването на летището на концесия. По техни разчети финансовите резултати на Летище София за 2015 г. значително превишават официално обявените прогнозни резултати от приходите по време на концесия. Те посочват, че по изнесените данни в концесионните документи очакваният общ приход за 35 години за Летище София е 2 675 876 000 лв., което не съответства на 5 405 155 000 лв., които биха се получили при сегашните финансови резултати за 35 години без концесия. 

При сегашните финансови показатели държавното предприятие ще вложи не по-малко от 420 000 000 лв. в инвестиции, а чистата печалба ще излезе над 1 200 000 000 лв, посочва се в писмото на синдикатите.

Според тях е недопустимо стратегическо предприятие каквото е Летище София да отиде в чужди ръце. В писмото си те посочват, че досегашният опит с отдаване на концесия на държавни и общински предприятия, е показал, че държавата губи стотици милиони лева.

Синдикатите заявяват, че с всички сили и законови средства ще защитят правото на труд и достойнството на работниците и служителите на Летище София. Те дават и заявка за протести, блокиране на достъпа до аеропорта и евентуално спиране работата на предприятието.

Припомняме, че правителството реши Летище София да бъде дадено на концесия през май.

На сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е публикувана документацията за процедурата по отдаване на Летище София на концесия за 35 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Синдикатите няма ли да кажат как от 30 милиона лева преди 10 години при по-малко пътници печалбата падна до 5 милиона лева? Когато е за далавери, и те са вътре. Как така концесиите на Бургас и Варна вкарват повече в бюджета от летище София?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още