IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните медии: Проруски кандидат спечели президентските избори в България

Обучен в САЩ пилот, летящ на руски самолети български генерал е новият президент на България

22:18 | 13.11.16 г. 3
<p>
	Румен Радев. Снимка: <em>Олег Попов Investor Media Group</em></p>

Румен Радев. Снимка: Олег Попов Investor Media Group

Проруският кандидат спечели изборите за президент в България, отбелязват световните медии, позовавайки се на резултатите от exit poll-овете. Ройтерс посочва, че Румен Радев е нова звезда на политическата сцена у нас, издигнат е инициативен комитет и е подкрепен от социалистическата партия.

Бившият главнокомандващ на военновъздушните сили Румен Радев в своята кампания имаше силни изказвания срещу имигрантите и за засилване на граничния контрол за намаляване на миграционния натиск.

Радев поясняваше още, че България трябва да търси баланс между изискванията, които произтичат от членството на страната в ЕС, и подобряване на отношенията с Русия.

"Членството в ЕС и НАТО не означава, че България трябва да бъде враг на Русия", каза Румен Радев неведнъж в своята кампания, допълва Deutsche Welle. Той също така се обяви и за падането на санкциите, наложени от Запада, срещу Русия.

Агенцията отчита и вероятността България да изпадне в политическа нестабилност, породена от заявките на премиера Бойко Борисов да подаде оставка след загубата на кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Премиерът и парламентът имат правомощията да управляват страната, но президентът е главнокомандващ на българската армия и може да наложи вето на законите, приети от Народното събрание, допълва още DW.

"Убеден съм, че санкциите не помагат, а по-скоро вредят... Русия и страните от ЕС страдат еднакво", казва Румен Радев, отбелязва AFP. Победата на Радев е сигнал за смяна на посоката, която държеше Росен Плевнелиев - силен критик на Москва. България и Русия имат дълбоки исторически и културни връзки, а България е силно зависима от руския природен газ, отбелязва още агенцията.

Еврофилията не означава непременно русофобия.

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, отбелязва AP. Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията. АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".

Bloomberg обръща внимание на кариерата на Румен Радев. Самият той се описва като "обучен в САЩ пилот, летящ на руски самолети и български генерал". Той отхвърля всички критики, че ще води външна политика, насочена към Русия.

Руските медии също отбелязват победата на "опозиционера" Румен Радев, който подкрепя падането на санкциите срещу Русия. Радев е издигнат от инициативен комитет, подкрепян от социалистическата партия БСП, допълва РИА Новости. Агенцията припомня критичната позиция към Русия на Росен Плевнелиев. Той не се кандидатира за втори мандат.
Радев ще встъпи в длъжност в края на януари 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
RisingStar11
преди 7 години
Русофобията е служене на тъмните сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
v_tin
преди 7 години
Радев нито веднъж не е казал излизаме от нато и влизаме в проруски съюз, това че лети на руски самолети- материалната база е такава, това че не плюе руснаците, никой разумен човек на запад или на изток не ги плюе. Човек от народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Пинокио
преди 7 години
Нов БГ прецедент в европейската история: Възкресение за потомствената кърваво червена Простотия.. 27 години след "Промяната"..ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ТАКАВА ПАРОДИЯ, ВОДЕВИЛ и БУРЛЕСКА... някой вдигнал високо маршалски жезъл, друг си го наместил дълбоко отзад..?Какво би казал Васил Левски за тази сбирщина от политически Въжеиграчи и Комедианти? Отговорете си сами... Имам и жoкер, подсказан от Христо Ботев и изплющял като национален шамар преди 140 години, но актуален и днес след четвърт век екзалтирано пропадане на българския народ в бездната на Чалга контракултурата , а именно: Погледът мътен, Умът не види..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още