IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвет за енергийна сигурност към кабинета ще координира политиките в сектора

Председател на съвета ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев

15:51 | 01.07.15 г.
Съвет за енергийна сигурност към кабинета ще координира политиките в сектора

Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет ще координира националната политика в сектор енергетика и ще определя приоритетите на България в рамките на Европейския енергиен съюз. Това решение е било взето по време на заседанието на правителството днес, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Целта на новата институция е да следи за провеждането на интегрирана енергийна политика за осигуряване на достъпна енергия за потребителите, за модернизацията и доизграждането на националната енергийна инфраструктура и за реформите в сектор енергетика.

Заседанията на съвета ще се провеждат веднъж месечно, но ще бъдат закрити за обществеността. Председател на съвета ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев, а негови заместници ще бъдат енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на външните работи Даниел Митов.

От Министерския съвет уточняват, че новата структура ще работи за координацията между различните ведомства по отношение на енергийната сигурност на страната. Тя ще следи енергийната политика и свързаните с тези въпроси външнополитически приоритети в Югоизточна Европа, включително и участието на България в инфраструктурни трансгранични енергийни проекти.

В състава на съвета, в зависимост от конкретните нужди, могат да бъдат канени и представители на работодателски и синдикални организации или в зависимост от темата, която се обсъжда, е съобщил пред своите колеги вицепремиерът Томислав Дончев по време на дебатите по тази точка от дневния ред, става ясно от стенограмата на заседанието.

Съветът може да бъде използван като институционална платформа за част от преговорите, които текат в момента по повод цената на тока, допълва още той.

В заключение премиерът Бойко Борисов припомня, че в петък ще има нов кръг от срещите между синдикатите, работодателите и представителите на правителството. Началният час е 10 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още