IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети ден блокада на българо-гръцката граница

Използваме всички инструменти, с които разполагаме, информираме Брюксел, заяви външният ни министър

10:25 | 03.02.16 г. 1
Трети ден блокада на българо-гръцката граница

Продължава блокадата на граничния пункт "Промахон-Кулата", където се пропускат само леки автомобили и автобуси, съобщава БНР.

Час и половина преди полунощ протестиращите гръцки фермери са освободили платното на тяхна територия и е започнало пропускане на ТИР-овете в двете посоки до пет часа тази сутрин. По информация на служителите на "Гранична полиция" едва една трета от камионите са успели да преминат през гишетата за проверка и контрол. Колоните от автомобили и на българска, и на гръцка територия са над пет километра.  Леките коли и автобуси се пропускат  и в двете посоки. 

Очаква се към 11 часа отново да бъде блокирано преминаването на всички превозни средства на другия граничен пункт в района "Ексохи-Илинден". 

Външният министър Даниел Митов съобщи пред Нова телевизия, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите, допълва Dnes.bg.

"Още тогава тя е поискала да се търсят алтернативни маршрути, ако нещо подобно се случи", обясни Митов. Вчера пък премиерът Борисов се чу с гръцкия премиер Ципрас и подчерта, че с тези блокади се ограничават основни права на европейските граждани, а именно правото на свободно придвижване на хора и стоки.

По думите на Митов не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави, тъй като са блокирани всички гранични пунктове.

"Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел", заяви Митов. "Важно е да се знае, че утре ще има обща стачка, блокадите ще са в цяла Гърция", предупреди министърът. 

"След като още в петък са били уведомени защо не предупредиха обществеността чрез средствата за масова информация", попита го Красимир Лалов от Националното сдружение на превозвачите.

"Трябва да отстояваме нашето право коридор №4 да е коридор №4, а не всяка година, когато почивките свършат, портокалите и мандарините се изнесат от Гърция, те сядат и почват едни празници", коментира Лалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"не е засегната само България, а и всички съседни на Гърция държави"Аз за други ЕС съседи на Гърция не се сещам, ама нейсе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още