IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС спря методиката на Москов за заплащане на медицинската помощ*

Текстовете ще причинят имуществени вреди на лечебните заведения и ограничават достъпа до лечение, мотивира се съдът

16:26 | 15.05.15 г.
ВАС спря методиката на Москов за заплащане на медицинската помощ*

Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, с която Министерският съвет наложи лимити за изплащането на пари на болниците. Съдът спря действието на разпоредби от Постановление № 57 на правителството до окончателното си произнасяне по казуса. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в седемдневен срок, се посочва в документа, публикуван на сайта на ВАС.

Текстовете от методиката предвиждаха Здравната каса да залага фиксирани бюджети, които трябва да са между 90% и 95% от миналогодишните в зависимост от това дали болницата работи и спешни случаи.

Делото е заведено по жалба от федерация "Български пациентски форум", от Националното сдружение на частните болници, от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Заседанието по делото е насрочено за март 2016 г., когато обжалваното постановление на Министерския съвет вече ще е с изтекъл срок и ще действат други правила.

В доклада се посочва, че оспорваното постановление ще причини имуществени вреди на лечебните заведения, изразяващи се в понасяне за собствена сметка на разходите за оказана медицинска помощ, а за пациентите ще настъпят значителни и трудно поправими вреди поради ограничаване на достъпа им до своевременна и качествена медицинска помощ. Искането за спиране на действието на оспорените разпоредби от подзаконовия нормативен акт е основателно, се посочва още в доклада.

Определянето на стойностите в рамките на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще доведе до незаплащане на определени дейности, извършени от лечебните заведения и това би довело до настъпване на имуществени вреди за тях. Жалбоподателите сочат като аргументи, че лимитирането на дейността на здравните заведения ще ограничи правото на пациента да се ползва от предпочитана от него болнична помощ в определено лечебно заведение.

Предвид изложеното основателно е искането за спиране действието на оспорените разпоредби от подзаконовия нормативен акт до окончателно решаване на въпроса за неговата законосъобразност с влязъл в сила съдебен акт, се допълва в документа.

За това, че с решението на ВАС се е провалила една от идеите на здравния министър съобщи по-рано днес по време на парламентарния контрол депутатът от левицата Мая Манолова.

Определението на ВАС за спиране на текстове от методиката за заплащане на болничната медицинска помощ не е окончателно и поради това към настоящия момент не спира прилагането на обжалваните текстове. Определението подлежи на обжалване от МС, в качеството му на орган, приел обжалваното постановление, посочва се в съобщение на Министерството на здравеопазването.

В законово определения срок МС ще предприеме действия за обжалване пред по-горната инстанция на определението за спиране на действието на част от текстовете от методиката. До произнасянето на по-горната инстанция текстовете от методиката ще продължат да се прилагат.

* допълнена с позицията на МЗ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още