IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на осигуровките ще увеличи сивия сектор, смята икономист

Според Явор Алексиев въпреки реформата у работещите остава колебанието дали след години ще получат пенсия

11:05 | 04.08.15 г.
Вдигането на осигуровките ще увеличи сивия сектор, смята икономист

Вдигането на осигуровките няма да запълни дефицита в НОИ и ще накара много хора да преминат в сивия сектор. Това коментира за „Фокус“ икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.

По думите му приетата пенсионна реформа не е достатъчна, но е добра първа стъпка към промяна в социалната система.

„Пакетът от мерки, който виждаме, освен едни сметки, които обясняват как хората ще вземат „космически“ пенсии след двадесетина години, по никакъв начин не казват на българина, че това е добре за него и не е добре да си крие доходите“, коментира икономистът.

Неговата прогноза е, че ще се случи точно обратното - много хора просто ще преминат в сивия сектор и ще продължат да укриват своите доходи. „С вдигането на осигурителната тежест, при всички перипетии, които съпътстваха тази пенсионна реформа, аз си мисля, че може да има и негативен ефект“, каза той.

Явор Алексиев каза още, че е необходимо хората да бъдат стимулирани да извадят доходите си на светло. Според него въпреки реформата у работещите остава колебанието дали след години ще получат пенсия заради натрупваните дефицити в НОИ.

Според ИПИ пенсионната реформа ще влоши баланса на НОИ. Според анализ на института приетият пакет представлява амалгама от мерки за снижаване на дефицита на държавното обществено осигуряване и други, които целят точно обратното – увеличаване на разходите и съответно на дефицита.

Дори и официалните актюерски сметки (които придружават проекта), показват, че макар и в средносрочен план да се постига известно подобрение на баланса на ДОО, в дългосрочен план промените не само не подобряват дефицита в ДОО, но и го влошават. През 2037 г. - последната година, в която се простират промените, дефицитът в ДОО ще достигне 1,2% от БВП, при положение, че по сега действащия кодекс той би бил около 1,1%, изчисляват от ИПИ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още