IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За две години България е загубила 20 позиции в класацията за свобода на словото

Расте влиянието на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства за оказване на натиск, твърди говорител на "Репортери без граници"

10:30 | 22.10.14 г. 2
<p>
	<em>Графика: Репортери без граници</em></p>

Графика: Репортери без граници

България падна до стотното място в класацията за свобода на словото тази година заради климата на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии, както и за системите, които стоят зад тях. Това каза пред БНР говорителят на неправителствената организация "Репортери без граници" Оливие Базил, по повод класацията за 2014 г., която обхваща 180 държави.

Тази година България се срива с още 13 места и заема стотното място, а най-близка до България от страните в ЕС е Гърция – 99-о място.

Само за 2 години страната ни е загубила 20 позиции, подчерта Базил. Според него причините са "същите като миналата година, но доста по-концентрирани".

„България се нарежда наистина по-назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС. Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства“, смята той. 

„В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск. Съществува и проблемът с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване“, заяви Оливие Базил.

Той отчита и проблем с качеството на журналистическата работа и нежеланието на главните редактори да наемат хора, заради които ще последва натиск върху медията. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години, отчита говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 9 години
когато парите царуват свободата им робува
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още