IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задочният спор между Борисов и Радев за изтребителите се задълбочава

Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите, коментира Радев от Ню Йорк, където ще присъства на заседанието на Общото събрание на ООН

11:12 | 19.09.17 г. 13
<p>
	Президентът на България Румен Радев. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Архив Ройтерс

Задочният спор между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за купуването на изтребители за военновъздушните сили продължава с пълна сила.

След като преди дни стана ясно, че парламентарната комисия, която разследва процедурата за избор на шведските „Грипен“, вероятно ще предложи събирането и оценката на нови оферти, т.е. частично подновяване на процедурата, премиерът Бойко Борисов нееднократно коментира, че не е сигурен дали шведските самолети са най-добрите за армията ни.

Вчера той допълни, че в момента приоритет е превъоръжаването на сухопътните войски, както и увеличаването на заплатите на учителите и пенсиите, както и че България трябва да изчака плана на ЕС за отбранителен съюз, по който ще се финансират съвместни проекти.

Радев междувременно коментира, че „лобистите постигнаха своето за изтребителите“, както и че „конкурсът се връща в изходна точка“, заради което има риск българската авиация да бъде приземена.

Президентът продължи с реториката и в Ню Йорк, където ще присъства на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

„Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната“, коментира той пред журналисти, цитиран от пресслужбата на Президентството.

Президентът посъветва съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече. „Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има сто такива, и да излизаш и казваш най-странни твърдения“, заяви още Румен Радев. Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

Що се отнася до заседанието на Общото събрание на ООН, Радев посочва, че държавите от организацията трябва да представят своите предложения и да постигнат консенсус за предприемането на реформи, които да увеличат ефективността в работата ѝ и да ускорят процеса по  вземане на решения в случаи на кризи.

„Кризите възникват и се развиват много бързо, а постигането на консенсус понякога изисква твърде много време“, подчерта държавният глава.

„Изправени сме пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието“, коментира Румен Радев на международен форум в Ню Йорк под патронажа на ЮНЕСКО, на който беше представена „Глобалната коалиция за надежда“.

Целта на „Глобалната коалиция за надежда“ е да отличава ежегодно обикновени хора, които се превръщат в герои, рискувайки живота си в борбата с екстремизма, или са извършили действия в защита на културното наследство и изграждането на мостове между културите.

„Краят на студената война породи надежда за създаването на сигурен и проспериращ свят, но днес сме изправени пред все повече предизвикателства, които застрашават мира и стабилността. Едно от тези предизвикателства е екстремизмът, който не признава граници и ценността на човешкия живот, културата и религията“, подчерта в изказването си Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
stanislavr
преди 6 години
Навремето е имало постоянно самолети във въздуха и готови за излитане по летищата. Сега едното го ползват американците, на другото се правят мотоциклетни състезания. Даже граждански самолет да наруши въздушното ни пространство, нашите доде чакат указания свише, доде се дигнат, той ще е заминал. А за запасняците - пушкалата вече са в Сирия, техниката на вторични, дрехите и канчетата по битаците. Някой ловджия с пушка, другите с кирки и лопати. Облеклото според сезона и възможностите на "запасняка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Турция за една седмица може да събере, организира и достави където си иска 1-милионна боеспособна армия. България колко мислиш че може да има заедно със запасняците и колко ще е боеспособна спрямо модерната и обучена турска армия? Все едно да сравняваш проскубано старо врабче с орел в разцвета на силите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 10
s3
преди 6 години
Те само да дойдат турците, нашата велика армия ще ги прогони. Ако стане конфликт с Турция, НАТО няма да се намеси, защото заедно сме в НАТО. Тогава нашата армия ще има възможността да ги подпука и да така до Одрин, после Истанбул, и така докато ги победим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
osoitza
преди 6 години
А тези 6-8 самолета за 10-тина 20 години могат да станат 20.С бившия брат няма какд а стане война, не очаквам от него нападение защото ще се включи НАТО, но Гърция и Турция показаха че е възможен конфликт в Рамките на НАТО. Ако Утре примерно Ердоган реши да нападен примерно Гърция ние какво ще правим ? По добре да имаш 20 изтребителя от колкото да ги нямаш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 6 години
Концепцията на НАТО , ЕС и САЩ за БА е тя да развива сухопътните си войски както и ВМФ . Радев , нормално си защитава ВВС , но сегашният ни брат е на друго мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 6 години
само вие, руските терористи искате война :) ние евроатлантиците сме пацифисти ! :) и не ме интересува кво те сърби, тая тема отдавна е изчистихме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
marinnn
преди 6 години
Г-н Борисов е доказан експерт по въпроси на военната авиация! Щом е казал, че е най-добре F-16, то направо да ги купува. Защо са му разни тръжни процедури и подобни дивотии? Той така и с търговете за магистралите - само време губи и пак Шиши ги печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
Dies Irae
преди 6 години
Да спрем 30-годишните МИГ и да ги заменим с 40 годишни Ф-16 е все едно да си продадеш опела и да си купиш по стар москвич. Грипена е напълно съвместим с всички системи на НАТО, толкова колкото и Ф-16. Но с тази разлика, че ще ги вземем чисто нови, по нов модел е и има по дълъг период на експлоатация. Ако вземем Ф-16 пета ръка точно догодина ще сме в същата ситуация както с МИГ-29 (ще е нерентабилно да се поддържат защото ще са много скъпи). След като пишеш в този сайт поне се замисли ако имаш 20 000 лева кое е по добре да си купиш - чисто нов автомобил по нисък клас който ще може да поддържаш или ще вземеш 20 годишно БМВ което след 2 месеца ще паркираш пред вас защото неможе да му плащаш ремонта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Е ти не щеш ли война с Русия бе Кухой ... нали си евроатлантически настроен ...май хем те сърби , хем боли .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 6 години
една война с бившия брат,---нали, мечтата Ви от георги димитровско време, да сме 16та република... война да има, България да е няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още