IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство: Във водата на Хасково няма повишени стойности на уран

Това показват предварителни резултати от взетите проби

17:54 | 21.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, информира Министерството на здравеопазването. 

В съобщението се казва, че след като на 19 април  РЗИ - Пазарджик бе уведомена за повишени стойности на естествен уран в питейната вода на  Велинград и околните села, на 20 април е разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали е реорганизирано от други източници.

В околните населени места - с. Света Петка, с. Пашово, с. Грашево и махала „Мечо Корито“, поради липса на алтернативни водоизточници, водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължават анализите за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за къпане и миене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още