IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутсорсинг индустрията в Пловдив е раздвижила пазара на офис площи

София стана твърде тясна за нуждите на аутсорсинг бранша, твърди Константин Бояджиев, директор „Бизнес развитие и продажби" на „Галакси Инвестмънт Груп"

13:35 | 17.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бояджиев: Пловдив предлага конкурентни наемни нива на офис площите с 30 до 50% по-евтини от офисите в София. <em>Снимка: &nbsp;<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Галакси Инвестмънт Груп</span></em></p>

Бояджиев: Пловдив предлага конкурентни наемни нива на офис площите с 30 до 50% по-евтини от офисите в София. Снимка:  Галакси Инвестмънт Груп

За актуалните тенденции на пазара на бизнес имоти и възможностите на България да привлича чужди инвеститори разговаряме с Константин Бояджиев, директор "Бизнес развитие" в Галакси Пропърти Груп.

Константин Бояджиев е завършил „Международен бизнес" в Wesleyan University, Илинойс, САЩ, през 2005 г.

В периода 2005 - 2007 г. е мениджър "Продажби" в Галакси Пропърти Груп. От 2008 до 2012 г. е директор "Маркетинг и продажби", а от 2013 г. досега е директор "Бизнес развитие" в компанията.

- След провеждането на специализирана конференция в Пловдив се заговори за перспективите за развитие на IT и аутсорсинг индустрията в града. Какви са вашите впечатления от форума и как бихте коментирали потенциала за развитието на този сектор?

- Както вече стана ясно, Пловдив е все по-предпочитана дестинация за международните компании, които откриват нови работни места в IT и аутсорсинг индустрията. Над 3 хиляди души са заети в сектора в момента, като се очаква в следващите три години в града да бъдат разкрити 5 хиляди нови работни места. 

Сред основните предпоставки за това са високо развитата образователна система с над 40 хиляди студенти, богатата история и разнообразната многоезична среда в града. София стана твърде тясна за нуждите на аутсорсинг индустрията. От опита на други европейски страни знаем, че най-привлекателни центрове са не столиците, а големите градове, където няма конкуренция от финансовия сектор и държавната администрация. Както коментират и специалистите в сектора, бъдещето на индустрията определено е извън София, в градовете с концентрация на университетски центрове, с добре образовани млади хора. Пловдив е първият български град, който абсолютно целенасочено, с подкрепата на местната власт и академичната общност, започва да се развива с ускорени темпове в тази насока.

- Според общинската администрация Пловдив става все по-атрактивен и заради новите офис проекти, които започват да се реализират, и по-ниската с около 30% цена на наемите, сравнена с тази в столицата. Как бихте коментирали местния пазар за офис площи?

- Факт е, че един от основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите в България като цяло, е недостатъкът на офис площи, които да отговарят на техните изисквания. Тепърва се съживява секторът на бизнес имотите, като новото е, че инвеститорите ще са по-внимателни, а проектите ще бъдат ясно таргетирани към конкретен тип наематели. Идентичен проблем има и в Пловдив. IT и аутсорсинг фирмите се затрудняват с намирането на подходящи офис пространства.

За да отговорим на засиленото търсене на офис площи от този сектор, ние ще стартираме строителството на „Офис Парк Пловдив". Това ще бъде единствената сграда клас А, която реално ще запълни липсата на качествени офис имоти в града. Пловдив предлага конкурентни наемни нива на офис площите с 30 до 50% по-евтини от офисите в София.

Иначе инвеститорите отчитат като положителен факта, че Пловдив се оценява като град с по-високо качество на живот, отколкото София (по-малко трафик, по-удобен транспорт), с добра инфраструктура, възможности за спорт, култура и изкуство. Наскоро Пловдив стана и европейска столица на културата, което прави града още по-атрактивен.

- Какви са очакванията ви за проекта за офис сграда и към какви наематели ще бъда насочен?

- В началото на следващата година стартираме изграждането на „Офис Парк Пловдив,,, който е проектиран да отговаря на високите изисквания, поставени от наематели, които търсят първокласни офиси, с гъвкави пространства и европейски стандарт от IT и аутсорсинг индустрията. Проектът ще бъде с комуникативна локация, отворени офис пространства, техническа инфраструктура, озеленена градска среда.

Сградата ще се изгражда на два етапа. Първо ще се построи 7-етажна сграда с капацитет за 1000 души. Вторият етап предвижда отново изграждане на 7-етажна сграда. Екипът на „Инвестмънт Груп,, планира строежът на първата сграда да започне в началото на 2015 г. и за около 18 месеца тя да бъде готова, т.е. в средата на 2016 година. Очакванията са в следващите няколко години в Пловдив да бъдат разкрити много работни места, а ние ще отговорим на специфичното търсене от страна на фирмите наематели. Вече имаме положителен опит от съвместна работа с такива компании. „Софика,“ и Scalefocus са наематели в „Роял сити бизнес парк“, който също се управлява от нашата компания.

- Международни консултантски компании предвиждат през следващите 12 месеца ръст на наемните нива при офиси, търговски и индустриални площи. Доколко една подобна прогноза е реалистична? Какви са вашите очаквания в тази посока?

- Ръст може да има при отделни проекти, които са с добро разположение, отлична инфраструктура и потенциал за развитие. Както вече споменах, българският пазар на офис площи бележи сериозно раздвижване през последната година, прогнозите на експертите за неговото развитие са положителни, а международните инвеститори са привлечени от стабилните наеми.

По отношение на индустриалните площи всичко е много специфично и зависи отново от локацията и прилежащата инфраструктура. От изключително значение при тези проекти е наличието на достатъчна като количество, но добре квалифицирана работна ръка. При търговските площи има известно задържане на активните инвестиции заради пренасищането на пазара. Нашата практика обаче показва, че атрактивните проекти с осигурено финансиране винаги имат шанс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jujo_si
преди 9 години
Дори една средно голяма софийска фирма да дойде в плв ще заеме всички свободни офиси нооооо ви седи празна сградата на винпром пещера на дунав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
KalinaR
преди 9 години
tova sa hubavi *** za bulgarskiq pazar, Plovdiv e strahotna destinaciq za outsoutcing
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още