IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Immofinanz излиза от стоков базар "Илиянци"

Купувач на дела на австрийската фирма в базара е съдружник на другия акционер

13:17 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: &nbsp;Стоков базар &quot;Илиянци&quot;</em></p>

Снимка:  Стоков базар "Илиянци"

Очаквано австрийската група Immoeast – дъщерно дружество на групата Immofinanz, излиза от дяловото си участие в стоков базар "Илиянци", става ясно от уведомление, подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). 

Купувач на 49-процентния дял на групата в стоковия базар е фирмата “Джи Стар” ООД – партньор на другия акционер в базара - “Бул Проперти” ООД, който държи 51%. Така на практика се концентрира собствеността върху “Илиянци”, коментират източници от пазара.

Immofinanz направи мащабни инвестиции на пазарите на имоти в Източна Европа, включително и в България, преди кризата от 2008-2009 г., които ѝ донесоха големи загуби. Отделно името на компанията се забърка в серия скандали за злоупотреби със средства на акционерите, заради които беше изгонен и разследван изпълнителният ѝ директор и основател. 

Същевременно Immofinanz се сля със строителния гигант CaImmo и тече преструктуриране на цялата компания. Планът е тя да излезе от всички нестратегически пазари от Източна Европа, включително България, Румъния, Украйна и т.н.

Собственик на стоков базар “Илиянци” е фирмата “Булреал” АД, в чийто борд на директорите влизат Йосиф Блаошвили, Рихард Бауер, Борис Милер, Арие Мегре, и Паата Гамгонеишвили. Имената на Блаошвили, Мегре и Гамгонеишвили се свързват с мол Paradise на бул. “Черни връх” в София.

Immoeast държи 49% от “Булреал”, а останалите 51% са собственост на “Бул Проперти” ООД. “Джи Стар” – компанията купувач на дела на Immoeast, която се контролира от Андрей Емилов Марков, Зураб Заскало и Паата Зурабиевич Гамгонеишвили, е съдружник на “Бул Проперти”.

“Булреал” придоби едноличен контрол върху стоковия базар “Илиянци” през 2007 г., когато купи от Министерството на икономиката последната акция от дружеството. Компанията влезе в стоков базар “Илиянци” още през 2005 г., като купи дела на Кирил и Георги Домусчиеви в дружеството.

От отчета на “Булреал” се вижда, че за 2015 г. приходите са малко по-ниски в сравнение с предходната година, заради което дружеството е решило да намали наемите. Печалбата намалява до малко под 5,6 млн. лева спрямо почти 5,9 млн. лева през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още