IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медийните концентрации - риск пред медийната свобода в България

Независимостта на медиите става все по-трудна заради промените в бизнес моделите, твърди проф. Нели Огнянова

12:03 | 02.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите рискове по отношение на медийната свобода и независимост в България са в областта на медийното финансиране с публичен ресурс и медийните концентрации. Това каза експертът по медийно право проф. Нели Огнянова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, позовавайки се на резултати от проучване на медийния плурализъм и свобода на словото за 2015 г. сред 28-те държави членки на ЕС и двете държави в процес на присъединяване. 

По думите ѝ независимостта на една медия става все по-трудна в цифровото общество, защото в момента се променят бизнес моделите.

"Търговските медии обикновено се финансират от реклама, търговско слово и това поставя въпроса за реалната обвързаност на медията с рекламодателите", посочи тя. "Големият въпрос е дали медията има устойчиви етични стандарти, които да позволят производството на независимо съдържание и особено на независими новини, без то да се влияе от рекламодателите", допълни още проф. Огнянова.

Експертът подчерта, че финансирането с публичен ресурс е риск пред медийната независимост в България с оглед поставянето на една медия в по-безкритична ситуация в очакване на нови средства. 

В малките градове пряката връзка между общинското управление и регионалните медии води до голям риск от зависимост, отбеляза още тя.

Експертът посочи и някои проблеми с господстващото положение на медийния пазар.

"КЗК би могла да извърши действия, които да предотвратят господстващо положение на пазара. В България се знае, че в разпространението на вестници има компании с голям пазарен дял", каза тя, обяснявайки, че наличието на злоупотреба с господстващо положение деформира начина, по който се информираме. 

Проф. Огнянова коментира още текущите промени в правната рамка на ЕС и въпроса, свързан с регулацията на медийните платформи.

"ЕК мисли за независимостта на медийната регулация. Очаква се през 2017 г. да бъде приета директивата и до 2 години държавите членки да я въведат в националното право", поясни експертът. 

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
айде , ромски да е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Като гледам те медиите не са се претрепали да тичат към независимост...най гот е като *** оркестър...където плащат свирим !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още