IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото започна новата година на 29-месечно дъно спрямо долара

Сигналите от Марио Драги за по-решителни монетарни стимули натиснаха европейската валута

10:35 | 02.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото започна новата година на 29-месечно дъно спрямо долара

Еврото започна новата година на 29-месечно дъно по време на азиатската търговия днес, след като шефът на Европейската централна банка Марио Драги засили очакванията, че ще предприеме по-решителни монетарни стимули този месец, предава Ройтерс.

Единната валута спадна чак до 1,2050 долара за евро – ниво, видяно за последно в средата на 2012 г., докато доларът е близо до деветгодишен връх спрямо кошница от основни валути, като достигна 120,45 йени.

Еврото вече е опасно близо до дъното си за 2012 г. от 1,2042 долара. Пробив под това ниво на подкрепа ще го отведе до територия, невиждана от юни 2010.

Спадът на единнната валута дойде, след като шефът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че централната банка е готова да отговори на риска от дефлация. Данни за потребителските цени в еврозоната, които ще излязат на 7 януари, се очаква да покажат спад на годишна база.

"Ние сме в техническа подготовка да коригираме размера, скоростта и състава на нашите мерки в началото на 2015 г., ако това се налага", заяви Драги. "Съществува единодушие в рамките на Управителния съвет по този въпрос."

Съветът на ЕЦБ се събира на 22 януари, като пазарите залагат силно, че най-накрая ще има решение да започнат покупки на ДЦК по подобие на тези в САЩ, Великобритания и Япония.

Петролът опита поскъпване след новината за по-голям от очакваното спад на американските запаси и пожар в основен обект за доставки в САЩ.

Фюърсите върху американският суров петрол добавят 54 цента до 53,81 долара за барел, докато Брентът прибавя 17 цента до 57,50 долара за барел.

Фондовите пазари в Азия бяха спокойни, след като борсите в Китай, Япония, Тайланд и Филипините почиват. Основните индекси в Австралия и Южна Корея добавиха съответно 0,5% и 0,8%.

Златото е напът към трета поредна негативна седмица на ниво от 1 184,25 за трой унция, натиснато от силния долар. Жълтият метал се понижи с 2% през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още