IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минимална заплата от 380 лева предвижда Бюджет 2015

За бюджета за догодина ще се работи по преоценената макрорамка, по която е подготвена актуализацията на Бюджет 2014

15:12 | 01.10.14 г.
Минимална заплата от 380 лева предвижда Бюджет 2015

Минимална работна заплата от 380 лева предвижда готвеният от служебния кабинет бюджет за 2015 година.

Вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков подчерта, че тя е в рамките на тригодишната прогноза, заложена от кабинета „Орешарски“, но размерът й подлежи на дискусия.

От финансовото министерство заявиха пред социалните партньори, че няма никакво забавяне на процедурата за подготовка на бюджета за следващата година и гледат „професионално и отговорно“ на този процес.

Финансовият министър Румен Порожанов заяви, че за бюджета за догодина ще се работи по преоценената макрорамка, по която е подготвена актуализацията на Бюджет 2014.

„Това, което беше заложено в тригодишната прогноза, е изключително нереалистично“, заяви Порожанов.

Заместникът му Кирил Ананиев допълни, че е изтекъл срокът, в който министерства и ведомства да представят своите проектобюджети. В момента се прави анализ и преценка на предложенията в Министерството на финансите от ресорните дирекции.

„Работим все едно е едно нормално правителство, а след като дойде новото правителство, ще го запознаем с всички тези неща, то ще продължи процедурата в зависимост от деня, в който бъде назначено“, заяви Ананиев.

По-рано по време на заседанието на Тристранния съвет социалните партньори не подкрепиха предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета за 2014 г., но застанаха зад ремонта на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Синдикати и работодатели възразиха срещу това бюджетният дефицит да надхвърли 3% и поискаха корекции в предложенията за нов дълг от 4,5 млрд. лева.

Като заявиха, че актуализация е нужна, те настояха и че сериозни промени могат да се предлагат от действащо правителство след предсрочния вот на 5 октомври.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още