IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Равносметката от Мюнхен: 9 убити, 16 ранени

Стрелецът е бил само един и се е самоубил, извънредното положение в града е отменено

07:56 | 23.07.16 г. 8
<p>
	Полиция и линейки чакат в близост до търговския център &quot;Олимпия&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полиция и линейки чакат в близост до търговския център "Олимпия". Снимка: Ройтерс

Девет души са убити при стрелбата в търговския център “Олимпия” в Мюнхен. Ранените са общо 16 души, трима от които са в тежко състояние, показват данните на местната полиция, оповестени от началника й Хубертус Андре, предава ДПА.

Сред жертвите има и деца, допълва той.

Стрелецът е бил само един и се е самоубил - 18-годишен германец от ирански произход. Мотивите му са неясни за органите на реда, предава БТА.

"Въпросът дали това беше тероризъм или луда безразборна стрелба е свързан с мотива, а ние засега не можем да кажем нищо за него", коментира Андре на пресконференция. 

Нападателят е носел пистолет и червена раница, когато започнал да стреля в ресторант "Макдоналдс" в 17,52 ч. (15,52 ч. по Гринуич) в търговския център "Олимпия".

Двама мъже, които са напуснали местопрестъплението с кола, първоначално са били заподозрени като съучастници в стрелбата. По-късно те са разпитани и е установено, че нямат нищо общо с инцидента.

Стрелецът е имал двойно гражданство – германско и иранско. Той е живеел в Мюнхен от повече от две години. Самоубил се е в странична улица на около километър от мола, като тялото му е открито около два и половина часа по-късно. Раницата му е изследвана с робот за експлозиви, но такива не са открити. Младежът не е познат на полицията и няма доказателства за връзки с терористични организации, каза Андре.

Първоначално свидетели съобщаваха за за трима мъже с дългостволно огнестрелно оръжие, но Андре заяви, че стрелецът е действал сам.

След избухването на стрелбата градските власти изпратиха на жителите на Мюнхен съобщение за тревога и обявиха извънредна ситуация в града. Тази нощ полицията обяви край на тревогата. Възстановено е и движението на градския транспорт в града.

Макар че първоначално стрелбата да беше определена като акт на тероризъм, впоследствие стана ясно, че няма индикации за замесен ислямски екстремизъм. Един свидетел твърди, че е чул стрелецът да крещи обиди против чужденците. 

Видеозапис от мобилен телефон, качен в интернет, показа заподозрения, облечен в черно, застанал на паркинг на покрива на мола, да крещи на снимащия, като в един момент заявява "Аз съм германец" и после стреля. 

Германският канцлер Ангела Меркел е редовно информирана за ситуацията, заяви началникът на кабинета й Петер Алтмайер. "Всичко, което знаем и можем да кажем засега, е че това беше жестока и нечовешка атака", коментира той по телевизия ARD. "Не можем да изключим, че има терористична връзка. Не можем и да го потвърдим, но разследваме и в тази посока", добавя той.

"Абсолютна сигурност може да имате само в държава с абсолютно следене, а никой не иска това, това би било противно на свободния европейски начин на живот. Но, както отново стана ясно днес, не можем да омаловажаваме опасността. Това е опасност, на която са изложени много страни, особено на запад, и затова е важно да предоставим на нашите агенции за сигурност инструментите, от които се нуждаят за борба с екстремизма", продължи той.

Многобройни полицейски сили бяха разположени в северната част на Мюнхен, близо до Олимпйсйкия стадион. Задействани са 2 300 полицаи, включително и спецчасти от други германски провинции и от съседна Австрия.

Събитията се разиграха недалеч от мястото, където палестински нападатели откриха огън в олимпийското село през 1972 г. и убиха 11 израелски атлети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 7 години
ПОДОБНО О ТЕБ И НЕМСКИТЕ УЛТРАСИ СА ОБИЖДАЛИ ИРАНЕЦА.ОПИТА ДА ГИ УБЕДИ, ЧЕ И ТОЙ Е НЕМЕЦ КАТО ТЯХ СА СЕ ОКАЗАЛИ БЕЗУСПЕШНИ.СПОРЕД ТЯХ Е ТРЯБВАЛО ДА МУ БЪДЕ ОТРЯЗАНА ГЛАВАТА САМО ЗА ТОВА , ЧЕ ТОЙ Е РАСОВО РАЗЛИЧЕН ОТ ТЯХ!!"НИЕ" и "ТЕ" вече е система за разпознаване "СВОЙ - ЧУЖД" която се налага в зпадното общество.БЕЗ СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ИРАНЕЦА Е ВИНОВЕННО ЗАЩО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ ВИНАТА И В ТЕЗИ КОИТО СА ОТКЛЮЧИЛИ ТОВА ПОВЕДЕНИЕ С РАСОВАТА СИ ОМРАЗА КЪМ "ЧУЖДИЯ"?ЗАЩО??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 7 години
ПЪРВИ ЗАКОН НА НЮТОН:Всеки запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние.ВЪНШНАТА СИЛА В СЛУЧАЯТ Е РАСОВАТА ОМРАЗА КЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ ИЗРАЗЕНА ОТ ПОВЕДЕНИЕТО НА УЛТРАСИТЕ!ТРЕТИ ЗАКОННА НЮТОН:Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.Расовата омраза на едната нация към другата е предизвикала равно по големина и противоположно по посока противодействие към ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ на другата раса.Опита на иранеца да ги убеди, че и той е един от нях и е НЕМЕЦ се е оказал нуспешен!Вероятно това НЕ Е ПЪРВИЯТ МУ случай на ОТЧУЖДАВАНЕ от тези които той се опитва да убеди, че е НЕМЕЦ и приеме като свои , но те го идентифицират като ЧУЖД и ВРЕДЕН за тях субект.РАСОВАТА ВРАЖДА ПРОДИКТУВАНА ОТ РАЗЛИЧНИТЕ ЦЕННОСТНИ СИСТЕМИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ РАЗДЕЛЯЩА ХОРАТА В ГЕРМАНИЯ НА "СВОИ" И "ЧУЖДИ" ЩЕ ГЕНЕРИРА НЕ САМО НАПРЕЖЕНИЕ, НО И ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ.ПРИОБЩАВАНЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
pecan
преди 7 години
Винаги съм казвал че си болен мозък . Кой в Германия има право да носи оръжие ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
pecan
преди 7 години
18-годишен германец от ирански произход , но няма никаква връзка с мюсулманската религия и мотивите никак не са ясни :) Меркел за толкова плиткоумни ли ни има . Чудят се как да прикрият истината .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Пък като се обидил толкова много та чак хванал патлака, що не застрелял само двамата, ами стрелял по 30 души, най-вече деца? Щото така е по-лесно нали?Що германците като ходят в чужбина не вадят патлака да застрелят 30-тина души, за здраве и берекет? Има повреда в чипа на тия арабели, все пак да простреляш 30 неверника си е директен път към рая. Онзи ден оня с брадвата във влака, горкия и той се е фрустирал нещо, та му дошла муза да върти секирата. Ци.ганина от Ница и той наслада е изпитвал да върти волана да гази човешка плът, да пукат черепчета под гумите, щото ал.лах го е чакал с 30 девици, па той тъкмо го била зарязала булката. Просто за тях отнемането на нашия живот е бърз път към изчистване на греховете и билет за рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Дали? Те го обиждали, той извадил незаконен пистолет и открил безразборна стрелба, ако на това му викаш "Каквото повикало, това се обадило", здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
крас
преди 7 години
Двама немски ултраси единият от които снима случващото се АТАКУВАТ с обиди иранеца с немски произход:*** турци! *** чужденци Ти си *****, това си ти"Майната ти. Трябва да ти отрежат главата, ти си ****ОБИДИТЕ СРЕЩУ СТРЕЛЕЦА ПРОДЪЛЖАВАТ И СЛЕД КАТО СТРЕЛЕЦА ИЗВАЖДА ОРЪЖИЕ И КРЕЩИ: "Стрелецът: Не съм направил нищо ненормално... Моля ви, млъкнете !!НЕЩАТА ПРИКЛЮЧВАТ СЪС СТРЕЛБА И УБИТИ.В СЛУЧАЯ ИМА ЕДНА МНОГО ДОБРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА - Каквото повикало такова се и обадило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още