IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският паспорт дава правото на безвизово пътуване до 143 държави

Лидер в последния Passport Index е Германия, чиито граждани могат да пътуват свободно до 158 държави

13:30 | 03.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България се нарежда на 15 място в последното издание на класацията на Passport Index. Българският паспорт дава правото на безвизово пътуване до 143 държави.

Първото място в класацията заема Германия, чиито граждани могат да пътуват без визи до 158 държави.

Второто място заема Швеция със свободно пътуване до 157 държави, а третото си поделят Финландия, Франция, Швейцария, Великобритания, Испания и Южна Корея.

Европейските граждани се нуждаят от визи, ако искат да посетят страни като Афганистан, Камерун, Бенин, Бутан, Азербайджан, Русия, Северна Корея и т.н. За много страни процедурата е опростена и визи се получават на летището - например в Катар, Непал, както и разчитащите на туризма Мадагаскар, Малави, Малдивските и Сейшелските острови.

За българите все още съществува визов режим с Канада, но имаме обещание, че визите ще бъдат премахнати, след като влезе в сила споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, тоест от 1 декември 2017 г.

За притежателите на български документи за самоличност е нужна виза още и при посещение в САЩ, ЮАР, Виетнам и Зимбабве. За германците например режимът с тези държави или е безвизов, или опростен и те получават визи при пристигането си в страната.

Румънският паспорт пък дава право на безвизово пътуване до 142 държави - процедурата за румънските граждани не е облекчена при пътуване до Катар и, за разлика от българите, те се нуждаят от предварително издадена виза. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 10
majnata
преди 7 години
Е па голем праз...кат нема за Канада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още