IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната започва с тласък четвъртото тримесечие

Лекото увеличение през октомври се очаква да намали опасенията, че еврозоната е на ръба на нова рецесия

15:05 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Еврозоната започва с тласък четвъртото тримесечие

Икономиката на еврозоната стартира по-добре от очакваното четвъртото тримесечие главно поради неочаквано високата активност на индустрията. Индексът на мениджърите по покупките в частната икономика се повишава през октомври от 52.0 до 52.2 пункта, а запитани от Dow Jones Newswires икономисти прогнозираха спад до 51,5 пункта. И германската икономика се развива в началото на четвъртото тримесечие по-добре от очакваното, докато във Франция има лек спад, предава Bloomberg.

„Лекото увеличение през октомври вероятно ще намали опасенията, че еврозоната е на ръба на нова рецесия", казва икономистът Мартин ван Влит от ING. Въз основа на предишния опит индексът на сегашното си ниво загатва за икономически растеж от 0,2 на сто. Главният икономист на Markit Крис Уилямсън предполага, че брутният вътрешен продукт в еврозоната е нараснал с 0,25 на сто през третото тримесечие.

Слабото възстановяване на икономиката на еврозоната се задвижва почти единствено от индустрията, като индексът се повишава от 50,3 до 50,7 пункта. Пазарът обаче очакваше спад до 49,9 пункта. Индексът в сферата на услугите остана на нивото от предходния месец – до 52,4 пункта. Икономистите прогнозираха спад до 52,0 пункта.

„Двата индекса в момента са на исторически ниски нива и са под съответните средни стойности от началото на годината", отбелязва Markit. Експертите са загрижени, че поръчките продължават да се свиват и заетостта спада за първи път от началото на годината.

В регионално отношение Франция показва слабо развитие през октомври. Индексът на мениджърите по покупките спада от 48,4 до 48 пункта. Индустриалният индекс спада от 48,8 до 47,3 пункта, а индексът на услугите – от 48,4 до 48,1 пункта. Очаквани бяха 48,5 и съответно 48,4 пункта. За сметка на това индексът на бизнес климата се повишава от 96 до 97 пункта. Икономистите очакваха спад до 95 пункта.

Германският индекс на мениджърите по покупките се повишава през октомври неочаквано от 54,1 до 54,3 пункта, подкрепен от ръст на индустриалния индекс от 49,9 до 51,8 пункта. За сметка на това спада индексът в сферата на услугите от 55,7 до 54,8 пункта. „Според нас състоянието на германската икономика не е толкова лошо, колкото го представиха данните от август“, казва главният икономист на ING Diba Карстен Бржески, цитиран от WSJ. 

За остатъка от еврозоната, за който няма предварителни резултати от анкетите сред мениджърите, данните също намекват за индустриален ръст. Добри новини идват от Испания, като тук безработицата спада през третото тримесечие от 24,5 до 23,7%. Освен това централната банка прогнозира, че БВП ще се повиши с 0,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още