IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експат Бета: Предлагаме инвестиция в най-ниската точка на пазара на имоти

АДСИЦ-ът стартира увеличение на капитала с 43,4 млн. лв., планира да купува готови имоти с просрочени кредити

12:36 | 27.05.10 г. 3
Експат Бета: Предлагаме инвестиция в най-ниската точка на пазара на имоти

Много малко хора биха искали да купят имоти в България в момента и това е перфектно, защото няма да имаме конкуренция в преговорите, заяви Никола Янков, управляващ партньор в управляващото дружество Експат Капитал, по време на пресконференцията по повод увеличение на капитала на Експат Бета АДСИЦ с 11 пъти, или с 43 млн. лв.

Има силно притиснати инвеститори с неколкократно разсрочвани кредити. Ние знаем какво има в балансите на банките и ще се стигне до преструктуриране на проектите. Нашата цел е да сме сред много малкото инвеститори в края на годината, които ще имат пари, за да купуват, включително от публичните търгове, организирани от банките. Увеличението на активите на банките през миналата година е от капитализиране на лихвите и това създаде ръст на кредитирането и илюзия, че нещата вървят, но нещата не вървят напред, а назад, сподели Янков.

Банките задържат имотите от публична продан, докато не се появят купувачи, и ние, надявам се, ще се появим до края на годината.

Основните цели за покупка на имоти са в София, замислени и проектирани през 2006-2007 г., но пуснати в експлоатация в момента. Обичайната задлъжнялост към банки е за 2/3 от стойността на проектите, масово за над 50% и дори за ¾ от стойността.

Предлагаме на инвеститорите да се включат в пазара на имоти на най-ниската му точка, която считаме, че настъпва, смята Янков. Цели ще са само готови имоти, които да носят наемна доходност от 15% и удвояване на първоначалната инвестиция.

Минималният размер за успех на емисията е 100 000 акции при емисионна цена от 1 лв.

В рамките на месец и половина след увеличението можем да направим първата сделка, уточни Янков.

Инвестициите в АДСИЦ не се облагат с данък печалба, спрямо 10% за другите дружества.

Експат Бета АДСИЦ няма никакви банкови задължения в момента, като за последните 3 години акциите му леко са се повиши до 1,03 лв. за акция, сподели Николай Василев, управляващ партньор в Експат капитал.

На въпрос на Investor.bg защо да се инвестира в Експат Бета АДСИЦ, когато други АДСИЦ се търгуват при цена/балансова стойност от 0,25-0,3, Николай Василев отговори, че, ако гледаме счетоводните данни, се търгуваме на 1,14 P/B, но ако реализираме намеренията ни за проекта в Камчия, коефициентът цена/печалба ще падне до 0,5. Също така другите АДСИЦ имат задължения. Както и балансовата стойност на другите АДСИЦ е осчетоводена по цени отпреди години.

Василев уточни още, че Експат Бета АДСИЦ ще плаща по ниски цени от сегашните на пазара на имоти, тоест по ниски от тези през 2010 г., а другите са инвестирали при цени от 2008 г.

Наистина трябва да се погледнат счетоводните стандартни и да се прецени дали активите на другите АДСИЦ са оценени правилно, сподели Янков. Дори твърдим, че някои от тези АДСИЦ са потенциални продавачи на имоти, каквито ние търсим.

Емисията на Експат Бета АДСИЦ ще бъде в размер на 43 428 900 броя обикновени акции с емисионна стойност от 1 лев/акция.

До момента дружеството е закупило парцел в регулация в курорта Камчия и този проект е с добър потенциал за доходна сделка, тъй като в района руснаци изграждат своите проекти и повишат цената на парцелите като цяло, заяви Янков.

Свързани компании:

Експат Бета АДСИЦ(XBT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
srs
преди 13 години
Същият е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
s.byanov
преди 13 години
Този същия Николай Василев ли е,които "оправи" икономиката,транспорта идържавната администрация,че сега иска да оправи и частни инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още