IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Франция отхвърлиха предложението на ЕК за нов банков данък

Лондон отхвърли идеята с мотива, че данъкът погрешно би насърчил банките да се смятат за застраховани от нови финансови проблеми

13:58 | 27.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Великобритания и Франция отхвърлиха предложението на ЕК за нов банков данък

Великобритания и Франция се противопоставиха на останалите страни от ЕС относно плана за въвеждане на нов банков данък, имащ за цел да гарантира стабилността на финансовата система при бъдещи фалити на банки, пише Financial Times. Това за пореден път разкри разединението в Съюза по отношение на общата политика за справяне с икономическите затруднения

Европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние представи планове за въвеждането на нов данък във финансовия сектор, който да финансира национални фондове за преструктуриране на фалирали банки.

Лондон отхвърли идеята с възражението, че осъществяването й би създало „морална опасност“ и би насърчило  банките погрешно да приемат плащаните пари като застраховка, която ще ги подсигурява в случай на финансови проблеми. По думите на френски представители и Париж има подобни опасения.

Германското финансово министерство, от своя страна, подкрепи предложения от Европейската комисия пакет от мерки, като посочи, че това „е стъпка в правилна посока“. Германският финансов министър Волфганг Шойбле поиска германските банки да влагат 1 млрд. евро на година във фонд за управляване на фалити на проблемни банки.

Предложенията на Барние са опит от страна на Европейската комисия за координиран европейски отговор на банковата криза, както и уверение, че европейската финансова система е готова да се справи с вторични трусове.

„Не е приемливо данъкоплатците да продължават да понасят тежестта от спасяването на банковия сектор“, казва Барние и подчертава, че е наясно с аргумента за „моралния риск“. Неговият план ще бъде дискутиран от финансовите министри на ЕС следващия месец. Брюксел се надяваше на достатъчна вътрешна подкрепа, за да може да застане зад идеята за „банков фонд“ на срещата на страните от Г20 през юни.

В световен мащаб съществува все по-широко съгласие за нуждата от банков данък, но американският финансов секретар Тимъти Гайтнър призна в сряда в Лондон, че в отделните страни вероятно ще приемат подобна мярка по различен начин. „Едва ли ще имаме еднакво решение навсякъде“, каза той.

Според Барние планът може да бъде приет с квалифицирано мнозинство според договора за ЕС, но Великобритания настоява, че, тъй като става въпрос за данъчно облагане, подобно решение трябва да бъде взето единодушно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още