IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се България в полицейска държава?

Каква е цената за „смазването“ на престъпността - разсъждава Economist и припомня, че въпреки многото акции съдебната ни система не се е променила особено

12:49 | 28.05.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
Превръща ли се България в полицейска държава?

Внимавайте какво си пожелавате, защото желанието ви може да се сбъдне. Миналата година българите избраха Бойко Борисов – якичък, бивш шеф на полицията – за техен премиер и той обеща да не пожали никого и нищо в борбата срещу организираната престъпност, пише The Economist.

И наистина промяна има. Телевизията редовно отразява полицейски акции със сензационни етикети, като „Октопод“, в които биват арестувани хора със злокобни имена, като „Трактора“. Усещането за недосегаемост на престъпниците, което помрачаваше България от години, изглежда е изчезнало.

Всички обвинени отричат да са престъпили закона и до момента нито един случай не е стигнал до съдебна зала

Бившият премиер на страната Сергей Станишев се разследва по две обвинения за изчезването на секретни документи, а някои от бившите му колеги се разследват за корупция, небрежност и злоупотреба с властта, пише изданието.

Един от по-известните случаи е с бившия министър на отбраната Николай Цонев, който беше арестуван през април в една болница и, докато му поставяха белезниците, прокурор крещеше обиди в лицето му, се припомня в материала. „Всички обвинени отричат да са престъпили закона и до момента нито един случай не е стигнал до съдебна зала.“

Новият стил на управление определено допада на обикновените българи. Вътрешният министър Цветан Цветанов вече е изместил Борисов от позицията на най-популярен политик в страната. Въпреки това се чуват гласове, че цената на „смазването“ на престъпността може да се окаже сериозна по друг начин – слабо спазване на законите и дори залитане към управление в стил полицейска държава.

Преди администрацията не вършеше абсолютно нищо без подкуп. Сега администрацията просто не върши нищо

Агенциите по сигурността в страната сега подробно проучват всеки, който иска да заеме висок държавен пост. Това би трябвало да гарантира, че властта ще се дава само на хора с чисти ръце, но подобна практика от, друга страна, дава на държавните шпиони прекалено голяма свобода на действие. Това също доведе до парализа на публичната администрация. „Преди администрацията не вършеше абсолютно нищо без подкуп. Сега администрацията просто не върши нищо“, казва Иван Кръстев, директор на базирания в София Център за либерални стратегии. Това забавя допълнително вече ужасно закъснялото усвояване на фондовете от Европейския съюз.

Най-голямото предизвикателство е да се озаптят пазителите на реда чрез създаването на ясна и ефективна легална рамка за антикорупционната кампания. Предишни усилия за реформиране на рехавата българска правораздавателна система не дадоха никакъв плод. Наблюдатели от Европейския съюз, които преди време отправяха предупреждение след предупреждение, сега изглежда са се отказали.

Арести на високопоставени лица са едно, истинско осъждане на престъпник, извършено своевременно и по напълно прозрачен начин е нещо съвсем друго. Съдебните процеси все още се развиват болезнено бавно и когато съдилищата са обвинявани затова, съдиите отговарят че полицията е събирала доказателства през пръсти. Но когато стана ясно, че лобист с добри връзки е успял на практика да назначи високопоставени съдии, много малко от замесените се наложи да подадат оставка, а разследване не беше проведено.

Нещо повече, много малко от тези проблеми получават общественото внимание, което заслужават. Собствениците на повечето медии в страната са в сянка, което оставя журналистите уязвими на външен натиск и вмешателство. Телевизията в България може да изглежда като трейлър на гангстерски филм, но правосъдието и шоубизнеса са различни неща. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
The.Nature.of.the.Be
преди 11 години
И последно в интервюто г-н Цветанов казва следното: "Благодаря на тези съдии и прокурори, които ежедневно говорят с мен и са носители на промяната." В правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с министъра на вътрешните работи. Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
business
преди 13 години
Странни хора сме ние. Живеем в държава на абсурда. Пищяхме като луди. Е сега настъпиха някакви промени в средата, които ще предизвикат други промени. И пак сме недоволни. Защо трябва да мислим, че нямаме достатъчно мъдрост като народ, ако призаницет на полицейската държава станат осезаеми ние няма да можем да се защитим? А ако това е така не си ли заслужаваме съдбата?Дали пък не преминаваме през определен еволюционен етап за да достигнем до прозрение и мутрите да не са образец за децата ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стамболов
преди 13 години
Точният текст в списанието гласи: Но някои се опасяват, че цената на борбата с корупцията може да се окаже лошо управление от друг порядък все още слабо върховенство на закона или дори завой към нещо като полицейска държава. Да, истина е. Някои се опасяват мутрите например. Или Станишев, чиито министри и самият той се разследват за различни незаконосъобразни действия по време на тяхното управление. Те не крият, че се опасяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
dakl
преди 13 години
Даже твърде елегантно и меко пишат хората, иначе ние вече сме си полицейска държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
R13
преди 13 години
Та нали затова гласувахме за бат Бойко да има арести. Е, има ги ! Каквото искат да си говорят онези отвън. Сега остава само да видим и наказанията иначе горко му на Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
aprilzi
преди 13 години
първите дет ще пострадат от тази загиваща империя сащ ще са фалиларите държави като гърците. от която страна ще започне и войната срещу иран. българния в никакъв случай не бива да се води от кефа на шицофренните бастарди от сащ. които ще въвлекат всичко и всекиго до смърт и войни които се съюзи с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
aprilzi
преди 13 години
http://***.youtube.com/watch?v=pLzxCO6c6yc&feature=relatedспоред този журналист мосад е направил 911 с цел да се унищожи ирак единствената сила която е искала да унищожи израел.Pearl Harbor измамата която тогава функционирише и сега стана в полза за израел. американската правителство сега също преследва нови войни за да застрашава сигурноста на целия свят. с цел да се запази най сигурната валута долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
KARA
преди 13 години
Сега остава за има и присъди......В противен случай много ще олекнат и Цветанов и Борисов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Alee
преди 13 години
Императорът е прав. Отразяват се акции, чието място не би следвало да бъде в новините, ако бяхме "нормална" държава. Фактът , че някой си наркоразпространител е задържан не ме интересува, на дръжавата това й е работата, да ги задържа. Освен това фактът, че все още няма дела е показателен.Пътят от ББ до Чавес е къс и неусетен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Императорът
преди 13 години
Наблюдаваме само Пи-ар компании без никаква стойност, да не говорим че битовата престъпност, често граничеща до откровен бандитизъм, все още остава недосегаема. Примери четем или наблюдаваме в медиите ежедневно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още