IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречките пред износа на Европа може да си останат и след кризата

Брюксел предупреди за риска търговските бариери пред европейските компании да се превърнат в постоянна практика

15:10 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пречките пред износа на Европа може да си останат и след кризата

Компаниите износите от Европейския съюз (ЕС) са изправени пред постоянни търговско-ограничителни мерки, налагани от водещите им търговски партньори въпреки постепенното подобряване на глобалната икономика. Това се отбелязва в публикуван днес доклад на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс.

Европейската комисия, която отговаря за търговската политика на ЕС, посочва в годишния си доклад за търговията, че през последните 18 месеца основните търговски партньори от Г-20 са приложили близо 280 ограничителни търговски мерки.

Протекционистичните мерки варират от класически търговски бариери като забрани за внос или увеличения на тарифите до кампании „купувайте националното“ и други „задгранични политики“, уточнява Европейската комисия.

„Има опасност търговско-ограничителните мерки, въведени от партньорите ни по време на кризата, да станат част от търговския режим, дори когато икономиката набере скорост“, се предупреждава в съобщение на еврокомисаря за търговията Карел де Гухт.

В доклада на комисията се допълва, че износителите се сблъскват с най-много ограничения в Аржентина и Русия, където митническият съюз с Беларус и Казахстан ощетява стоманодобива, автомобилостроенете и агрохранителната промишленост на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още