IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъфет получи призовка от комисията за разследване на финансовата криза

Досега инвеститорът не уважил поканите за разпит, но проведен тази седмица частен разговор с разследващите му допаднал и дори им дал автограф

17:21 | 28.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Бъфет получи призовка от комисията за разследване на финансовата криза

Американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет е призован официално да се яви пред Комисията за разследване на финансовата криза (FCIC), става ясно от материал на CNBC. Досега, по неофициална информация, Бъфет е бил канен за изслушване пред FCIC относно агенциите за кредитен рейтинг, но този път е получил призовка.

Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway е най-големият акционер в една от водещите рейтингови агенции - Moody's, макар през последните месеци да намалява дела си в нея.

Няколко служители на агенцията, включително и настоящият й главен изпълнителен директор, също ще бъдат разпитани.

Според Керъл Лумис от списанието Fortune комисията е трябвало да прибегне до принудителната мярка, след като Бъфет на няколко пъти е отклонил поканите да бъде разпитан.

Лумис е цитирала инвеститора да казва, че „това е предложение, на което не можеш да откажеш“.

Тя е дългогодишен приятел на милиардера и редактор на годишното му обръщение към акционерите на Berkshire Hathaway, като самата тя е част от тях.

Лумис обяснява, че Бъфет учтиво е отклонил първата покана на комисията от 12 май, в която се казва, че неговата гледна точка би била много ценна.

„Бъфет бе наблюдавал някои от изслушванията на комисията и знаеше, че свидетелите бяха предимно хора, въвлечени в кризата (главно банкери) или пък такива, натоварени с регулаторни функции. Тъй като той не е част от тези групи и поради съмненията му, че явяването му е от особена важност, Бъфет отказа тази „изненадваща“ покана“, е посочила тя.

В нова молба от 17 май комисията е изразила увереност, че няма да се наложи да прибегне до принудителни мерки, за да си осигури сътрудничеството на Бъфет.

След като той обаче заявява на нейния председател Гари Коен, че няма да се яви доброволно, следва призовката от 25 май, в която се казва, че той е „длъжен да се яви и даде показания“.

Според Лумис Коен и още двама представители на комисията са провели в сряда частен разговор с Бъфет в Омаха, тема на който са били агенциите за кредитен рейтинг и други въпроси, свързани с финансовата криза.

Бъфет е споделил пред Лумис, че е „харесал хората и разговорът му е допаднал“. Спътниците на Коен дори са носели книги на Бъфет, на които да получат автограф от легендарния инвеститор.

„Ако членовете на комисията задават разумни въпроси и не търсят показност, предполагам, че Бъфет ще се наслаждава и на самото изслушване“, завършва Лумис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ajax4o
преди 13 години
Това ще го гледам 100%, ако дават по телевизията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още