IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващ интерес към инженери на трудовия пазар през май

Търсенето от работодателите на търговци продължава, показва проучване на Investor.bg

09:11 | 31.05.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Изненадващ интерес към инженери на трудовия пазар през май

Интересът на работодателите през месец май се е засилил относно набиране на инженерни кадри, сочи проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал. Преди месец от агенциите не прогнозираха подобна тенденция. От Synectica конкретизират, че има търсене на инженери в секторите електрониката, химия, а също и „пътно строителство“ и машинни инженери.

Търговските позиции на всички нива продължават като цяло да са от най-търсените от фирмите, както е от началото на годината, е общото становище на запитаните агенции за подбор на персонал. По-конкретно, търсени от работодателите са специалисти и мениджъри „продажби“ за бързооборотни стоки, също дистрибутори на горива, на медицински консумативи и др.

ИТ специалистите, както е през последните няколко месеца, са от търсените кадри от работодателите, като напоследък е засилен интересът към тях от фирми от областта на високите технологии.

Счетоводители и офис-персонал набират немалко фирми, посочват от Monday, но търсенето не е толкова голямо като в началото на годината. Подобно е положението и при набирането на персонал за кол-центрове.

Наблюденията на ICAP България са, че през май се търсят квалифицирани кадри и в секторите логистика и маркетинг. От курорти и хотели по Черноморието, както през април, и този месец има заявки за персонал от различни категории, в т.ч. готвачи, сервитьори, управители на ресторанти.

Като цяло заявките за търсене на кадри от работодателите през май спрямо април имат лек ръст, отбелязват специалисти „Човешки ресурси“. Те обаче засега не се ангажират с прогноза дали тази тенденция ще се запази, или ръстът напоследък се дължи на сезонното търсене за летния туристически сезон. Освен това практиката сочи, че през периода юни-август по принцип заявките за кадри общо взето не са много, допълват от агенции за подбор на персонал.

През юни се очертава най-търсени от фирмите отново да бъдат кадри за търговски позиции, смятат от „Менпауър България“, което потвърдиха и от други агенции. Интересът на работодателите към ИТ специалистите също ще бъде висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SA
преди 13 години
"Те обаче засега не се ангажират с прогноза дали тази тенденция ще се запази, или ръстът напоследък се дължи на сезонното търсене за летния туристически сезон."Какво сложно има да се извадят обявите за сезонна заетост по черноморието от общия брой и да се види има ли нарастване при останалите спрямо предходния месец или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още