IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основната лихва в Канада се удвои до 0,5%

Канада е първата икономика от групата на Г-7, която вдига основната си лихва през последните три години

16:51 | 01.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Основната лихва в Канада се удвои до 0,5%

Канадската централна банка очаквано удвои размера на основния лихвен процент в страната до 0,5% и по този начин спази обещанието си да пристъпи към промени в паричната си политика в средата на тази година. 

За това е допринесло възстановяването на канадската и световната икономика от ипотечната криза през 2007 г., което обаче се очертава да бъде твърде неравномерно в отделните страни и региони.

Брутният вътрешен продукт на Канада се повиши с 6,1% през първото тримесечие, подкрепен от силния растеж на потребителските разходи и инвестициите в жилищния сектор. Инфлацията остава в рамките на заложения от централната банка таван от 2%, а над 100 хил. нови работни места бяха създадени само в рамките на април.

В своето изявление ръководството на централната банка подчертава не само вътрешните фактори за затягане на своята парична политика, но и динамичните темпове на икономически растеж на развиващи се страни като Китай и Индия, както и стабилизирането на икономиките на САЩ и Япония.

В същото време икономическите перспективи пред Европа остават неясни, като липсва нужното балансиране на световната икономика, която все още е твърде зависима от монетарните стимули на централните банки и фискалната подкрепа на правителствата.

Последиците от дълговата криза в Европа засега се ограничават в Канада само до лекия спад в цените на суровините, както и в увеличението на лихвените проценти на пазарите на държавен дълг.

Основната лихва в Канада падна до най-ниското си ниво в исторически план от 0,25% през април 2009 г., когато централната банка пое ангажимент да не прави промени в паричната си политика до средата на тази година, освен ако инфлацията не се повиши твърде много междувременно.

След днешното лихвено решение Канада става първата икономика от групата на Г-7, която вдига основната си лихва от началото на кризата преди три години. Предвид неясните перспективи пред световната икономика обаче по-нататъшното намаляване на паричните стимули е малко вероятно на този етап.

Канадският долар поевтинява с 1% срещу щатския днес въпреки новината за повишението на основната лихва. Щатската валута напредва силно срещу всички основни валути, начело с австралийския долар и еврото, заради подновените притеснения за стабилността на банковия сектор в Европа и големите нива на дълг в еврозоната.

Към 16:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0541 канадски. От началото на тази година обаче американските пари отстъпват леко с 0,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още