IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел иска да купува земи у нас

Министър Найденов е предложил да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд

12:02 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Израел иска да купува земи у нас

Израелските компании проявяват интерес към покупката на земеделски земи в България. Това е станало ясно на срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с неговия израелски колега Шалом Симхон, съобщиха от земеделското министерство.

България разполага с държавни земи, които в кризата държавата не може да управлява добре, и възнамерява да продава част от имотите на Държавния поземлен фонд, е обявил министър Найденов. Той е обяснил, че държавата има близо 3 млн. декара земи.

Министър Найденов е предложил да се създаде съвместен проект с Израел за по-рационално използване на земи от държавния фонд.

Други интереси на Израел са насочени към областта на напояването и агротехнологиите. Найденов е посочил на срещата, че държавата няма средства да възстанови разрушените системи за напояване. Надяваме се да ни помогнете да вкараме израелски технологии за напояване и много пустеещи земи да се възстановят и да станат обработваеми, особено тези от държавния фонд, е казал Найденов.

Министър Симхон е допълнил, че Израел ще предложи сътрудничество с технологии за напояване и проекти за земеделски земи.

Мирослав Найденов е поискал помощ и съдействие и в областта на безопасността на храните.

Израел проявява интерес и към модернизирането на млечното говедовъдство в България, е обяснил министър Симхон. Освен това и от месопроизводството и специално от отглеждането на месодайни породи говеда в България с цел да се изнася месо за Израел, тъй като там има недостиг, се посочва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още