IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария внесе силен смут на финансовите пазари

Унгарският форинт стигна едногодишно дъно срещу еврото, след като правителството обяви, че икономиката на страната се намира в много тежко състояние

17:03 | 04.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария внесе силен смут на финансовите пазари

Унгарският форинт поевтиня до най-ниското си ниво срещу еврото за последната година, а индексите на борсата в Будапеща се понижиха най-много след всички борсови индекси в света, след като говорителят на премиера на страната Виктор Орбан заяви, че унгарската икономика е в "много тежко положение“.

Форинтът се обезцени с 2,1% до 287,73 форинта за евро, което е най-слабото му ниво от юни 2009 г., а в същото време рисковата премия по унгарските държавни ценни книжа (ДЦК) скочи с 93 базисни пункта, което е най-голямото увеличение от периода след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Рисковата премия отразява допълнителната доходност, която инвеститорите искат, за да купят унгарски държавни облигации пред американски със същия падеж. Доходността на краткосрочните унгарски ДЦК се повиши до 4,12%, a главният борсов индекс в Будапеща BET се понижи със 7%, пише Bloomberg.

Причина за това стана изказване на официалния говорител на унгарското правителство, който заяви, че икономиката на страната се намира в „много тежко положение“, защото предишното правителство е манипулирало статистическите данни и е лъгало за нейното реално състояние. По време на днешната пресконференция в Будапеща той предупреди, че опасността от фалит на страната не е преувеличена.

След неговите коментари европейските борсови индекси се понижиха още повече, като червената вълна се пренесе и на Wall Street.

Суаповете за защита от неизпълнение на дълга на унгарското правителство поскъпнаха до 391,5 базисни пункта от вчерашните 308 базисни пункта. Това отразява растящото недоверие на инвеститорите към способността на страната да изплати своите заеми.

Унгария получи заем от 20 млрд. евро от Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Световната банка през октомври 2008 г., за да избегне фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още