IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозни критики за Goldman Sachs в Китай

Държавните медии започнаха атака срещу една от най-успешните чужди банки в страната

12:10 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Сериозни критики за Goldman Sachs в Китай

Обществените критики срещу американската банка Goldman Sachs достигнаха и до Китай, където финансовата институция бе нападната остро от държавните медии. Така проблемите на може би най-успешната чужда банка в страната станаха още по-сериозни, след като на Запад тя е в полезрението на регулаторните органи и критиците от доста време.

„Много хора смятат, че със своите сделки Goldman Sachs, която смуче огромни печалби от китайския пазар, може би е причинила повече загуби за китайските компании и инвеститори, отколкото е предизвикала със съмнителните си действия в САЩ“, се казва в материал на China Youth Daily, цитиран от FT.

Статията е била широко разпространена по новинарски портали, била е публикувана от държавната информационна агенция Xinhua и от вестника на комунистическата партия People's Daily.

Обявявайки Goldman за „черната ръка, която прави малки трикове, внимателно създадени за хазартни игри с китайските компании“, статията отправя доста остри критики към финансовата институция.

Основните критики са насочени към създаването и продажбата на контракти за хеджиране на петролни позиции на китайски компании, които са донесли милиарди долари загуби след срива в цената на черното злато. Това се е случило заради нереализираните прогнози на анализаторите на банката за силен ръст в цената на петрола.

Може би най-силно застъпената позиция в статиите е обвинението, че Goldman е постигнала прекалено голям успех в Китай и че е спечелила твърде много пари от организирането на първични публични предлагания, посредничество при сделки и инвестиции за собствена сметка.

Така например инвестиция от 5 млн. долара, направена през 2007 година в малка фармацевтична компания, е донесла на банката около 1 млрд. долара, или 20 000% печалба при IPO-то на фирмата.

В момента пък Goldman има водеща роля в IPO-то на Agricultural Bank of China.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още