IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Впечатляващ ръст от над 3% в цената на петрола*

Енергийната суровина поскъпва за трети пореден ден, но от началото на тази година цената й е паднала с 5,9 на сто

09:07 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Впечатляващ ръст от над 3% в цената на петрола*

Американският лек суров петрол поскъпна с над 3% вчера и цената му продължава да върви нагоре и по време на днешната електронна търговия в Азия, след като стана ясно, че запасите на САЩ от енергийната суровина са намалели повече от очакваното през изминалата седмица, предаде Ройтерс.

Новината, че износът на Китай е скочил с близо 50% на годишна база през май, на свой ред подкрепи икономическия оптимизъм на инвеститорите и цената на черното злато.

Юлските фючърси на петрола поскъпнаха с 2,39 долара вчера, или с 3,3%, до 74,38 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк. Цената им варираше в интервала от 72,03 до 74,96 долара за барел, като завърши втора поредна сесия с ръст. По време на днешната електронна търговия в Азия те поскъпват с още 0,3% до 74,58 долара за барел.

Междувременно петролът сорт брент поскъпва с 8 цента, или с 0,1%, до 74,35 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на международната петролна борса в Лондон. Цената му се повиши с 1,97 долара, или 2,7%, до 74,27 долара за барел. За това помогна и силното поевтиняване на долара срещу еврото и други основни валути.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ от вчера показаха, че запасите от суров петрол на страната са намалели с 1,8 млн. барела в рамките на седмицата до 4-ти юли. Това е знак за увеличаване на търсенето на енергийни суровини в най-големия потребител на енергия в света. Пазарните анализатори очакваха по-малко понижение от 1,1 млн. барела.

Малко преди това Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) потвърди своята прогноза, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се увеличи с 950 хил. барела до 85,4 млн. барела на ден през тази година.

* Данните са актуализирани към 9:05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още